Faktaboks

Kåfjord

samisk Njoammelgohppi

kvensk Kaavuono

Kåfjordbrua
Kåfjordbrua, Alta kommune
Kåfjordbrua
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Alta-ristningene

Alta-ristningene. Jaktmotiver med rein og elg er noen av de vanligste motivene blant helleristningene i Hjemmeluft. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kåfjord er ei grend i Alta kommune, Finnmark. Det er et gammelt strandsittersted og kirkested ved botnen av Kåfjorden, som er en arm av Altafjorden. Kåfjord bru over Kåfjorden sto ferdig i desember 2013 som del av ny E6 på strekningen Møllnes–Kvenvik–Hjemmeluft.

Historikk og kultur

Enkelte tufter etter «Kvenbyen» på Kreta er fredet.

Fra midten av 1700-tallet var kobber-forekomster kjent her. Kåfjord kobberverk ble satt i drift i 1826, og den fortsatte en tid for engelsk kapital. Driften ledet til at en stor befolkning kom til stedet, og en tid bodde det i Kåfjord like mange mennesker som i Hammerfest, Vardø og Vadsø til sammen. Gruvene var innstilt i 1878–1896 på grunn av ulønnsom drift. A/S Sulitjelma drev så gruvene til de ble nedlagt i 1909. Rester etter anlegget er fredet som kulturminne. Det gjelder gruver og stoller med gråbergstipper, slagghauger, smeltehytter og oppredningsverk.

Det tyske krigsskipet Tirpitz lå i Kåfjorden under store deler av andre verdenskrig. Tirpitz museum er et krigsmuseum som åpnet sommeren 2005 og omfatter vraket av slagskipet Tirpitz.

Alta-ristningene, et av Europas største helleristningsfelt, ligger ved Eide. Kåfjord kirke er ei langkirke i tømmer fra 1837 som er fredet som kulturminne. Kirken står på et gammelt kirkested. Kåfjord sykehjem er fra 1918.

Kart

Kåfjord
Kåfjord
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Abrahamsen, Aase-Kristin, H.: Nordkalottens første storindustri, kobberverket i Kåfjord, Alta. Fotefar mot nord. Finnmark fylkeskommune og Alta kommune 1997.
  • Per Øyvind Østensen: Kåfjord kobberverk. I: Bjørn Ivar Berg (red.): Bergverk i Norge. Fagbokforlaget 2016.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg