Justinian 1

Faktaboks

Justinian 1
Justinian I
Justinian den store
latin Flavius Justinianus
opprinnelig navn Petrus Sabbatius
født:
482, Tauresium, Dardania, Det bysantinske riket (i dag i Nord-Makedonia)
død:
14. november 565, Konstantinopel, Det bysantinske riket (nå Istanbul, Tyrkia)
omtrentlig fødselsår
Justinian 1, utsnitt av mosaikken i San Vitale, Ravenna, fra 547. Keiseren deltar her i en religiøs prosesjon og bærer på hodet et gyllent diadem med perler og edelstener; han har perler i ørene, og purpurkappen er festet med en fibula belagt med edelstener.
Av .

Justinian 1 var keiser i Bysants (det østromerske riket) fra 527 til 565 evt. Ved å foreta omfattende revisjoner av romersk rett i en ny lovbok, Corpus juris civilis, har ettertiden betraktet ham som grunnlegger av latinsk rettsvitenskap.

Bakgrunn

Justinian var opprinnelig traker av fødsel og het Petrus Sabbatinus. Han fikk navnet Justinian da han ble adoptert av sin onkel, keiser Justin, som sørget for å gi ham den beste utdannelse og raskt forfremmet ham. Kort før Justins død var Justinian blitt medkeiser. Han giftet seg i 522 med den tidligere sirkusdanserinnen Theodora, som var medregent inntil sin død i 548.

Keiser

Politisk søkte Justinian å konsolidere og restaurere det gamle romerske riket, og hans regjeringstid betegner en kortvarig maktperiode for Bysants. I nord fikk han stanset slavernes ekspansjon, og i øst ble det omsider, i 532 og 562, fred med perserne, som Justinian måtte betale store tributter til. I sør gjenerobret Belisarios Afrika fra vandalene i 533, mens Narses etter langvarige kriger sikret herredømmet over en del av Italia i 553. Også deler av Spania kom under bysantinsk kontroll i 551.

Rettslig var Justinians samling og revisjon av romerske lover i Corpus juris civilis ved juristen Tribonian av vidtrekkende betydning. Administrativt foretok han omfattende reformer for å effektivisere styret, og på det økonomiske området søkte han å sikre seg kontroll med utgiftene, skjønt det ble nødvendig å øke landskatten.

Religiøst stod Justinian på et strengt ortodokst standpunkt, mens Theodora tilhørte monofysittene. Han førte en aktiv religionspolitikk mot hedninger, jøder og kjettere, og blandet seg ofte opp i de kirkelige forhold. Det gamle Akademiet i Athen ble stengt i 529.

Til tross for et prektig hoffhold med stivt seremoniell var Justinians makt ikke grunnfestet, og da sirkusopptøyer i Konstantinopel i 532 utviklet seg til et politisk opprør med lansering av en motkeiser, var det bare med nød og neppe Justinian kunne ri stormen av; det sies at Theodoras bistand skal ha vært avgjørende. Selv skal keiseren ha vært arbeidsom og utholdende, men også mistenksom og smålig, spesielt overfor sine hærførere.

Byggherre

Justinian var også en av antikkens siste store byggherrer. Han lot oppføre blant annet Hagia Sofia-kirken i Konstantinopel og San Vitale i Ravenna med de praktfulle mosaikkene. Også Fødselskirken i Betlehem ble bygd i hans tid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Browning, Robert: Justinian and Theodora, rev. ed., 1987, isbn 0-500-25099-5, Finn boken
  • Evans, J.A.S.: The age of Justinian : the circumstances of imperial power, 1996, isbn 0-415-23726-2, Finn boken

Kommentarer (2)

svarte Ida Scott

Godt observert! Jeg har funnet en annen versjon der bildet vises riktig vei. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg