Justin Trudeau

Faktaboks

Justin Trudeau

Justin Pierre James Trudeau

Uttale

trud'å

Født
25. desember 1971, Ottawa
Justin Trudeau under et valgkampmøte 17. august 2015.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Justin Trudeau, kanadisk politiker, leder for Liberal Party of Canada fra 2013 og statsminister fra 2015.

Som eldste sønn av statsminister Pierre Trudeau i hovedstaden Ottawa vokste han opp med politikk. Han studerte litteratur i Montreal og pedagogikk i Vancouver . Justin Trudeau begynte etter en kort periode som lærer, med politisk virksomhet og ble valgt til føderalt parlamentsmedlem fra distriktet Papineau i Québec i 2008. Liberal Party of Canada vant det føderale valget i 2015 med en stor majoritet av stemmene, og som partileder ble Trudeau statsminister i november samme år. Han var da 43 år gammel og landets 23. og nest yngste statsminister gjennom tidene.

Halvparten av Trudeaus regjering bestod ved tiltredelsen av kvinner, og han kaller seg 'stolt feminist'. Trudeau har blant annet innført skatteøkning for rikfolk og skattereduksjon for middelklassen. Han arbeider for avkriminalisering og regulering av bruk av marihuana fra juli 2018, og er opptatt av miljø- og klimapolitikk. Under G7-toppmøtet i TaorminaSicilia i mai 2017 talte han til fordel for frihandel.

Trudeau har fått kritikk blant annet for en avtale om et omfattende våpensalg til Saudi-Arabia og for at han hyllet Cubas diktator Fidel Castro etter dennes død i 2016. Han ble samme år kritisert for å ha godkjent utvidelsen av en rørledning som forbinder petroleum fra oljesand fra Alberta med en tankskiphavn i British Columbia.

Trudeau har utgitt boken Common Ground (2014).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg