Faktaboks

Jurij Trifonov

Jurij Valentinovitsj Trifonov

Uttale
trˈifonov
Født
28. august 1925
Død
28. mars 1981

Jurij Trifonov var en russisk forfatter og journalist og representant for den sovjetiske «byprosaen».

Trifonov studerte ved Gorkij-instituttet i Moskva. Han slo igjennom med Studenter (Studenty, 1950), en konvensjonell roman om studentenes problemer i de første etterkrigsår. I romanen Slukking av tørsten (Utolenije zjazjdy, 1963) og den dokumentariske I gjenskinnet fra bålet (Otblesk kostra, 1965) tok han opp skjebnen til sin far, en revolusjonshelt som ble likvidert av Stalin i 1937.

Til full utfoldelse kom hans talent i en rekke fortellinger og kortromaner, blant annet Byttehandelen (Obmen, 1969), Foreløpig status (Predvaritelnyje itogi, 1970), Den lange avskjed (Dolgoje prosjtsjanije, 1971) og Et annet liv (Drugaja zjizn, 1976, norsk oversettelse 1977). Her skildret han med sterk realisme og dyp psykologisk innsikt Moskva-intelligentsiaens hverdagsliv, strebermentalitet, intrigespill, kjærlighetsløse ekteskap, skuffede og mislykkede litterater og forskere, temaer som ikke ble regnet for fremstillingsverdige i den sosialistiske realisme.

I Huset ved bredden (Dom na naberezjnoj, 1976, norsk oversettelse i 1977) skildres en student som i de første etterkrigsårene lar seg bruke som angiver mot en av sine professorer, far til hans forlovede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg