Jura Soyfer

Faktaboks

Jura Soyfer
Født
8. desember 1912, Kharkiv (Ukraina)
Død
16. februar 1939, Konsentrasjonsleiren Buchenwald
Minnetavle på Jura Soyfers siste bosted i Wien (Heinestraße 4)

Jura Soyfer var en østerriksk forfatter, en av de mest framtredende politiske forfatterne i østerriksk mellomkrigstid, kjent særlig for sin dramatikk. Han døde i konsentrasjonsleiren Buchenwald.

Biografi

Soyfer ble født i en jødisk familie i Kharkiv. I 1921 flyktet familien fra den russiske revolusjonen og bosatte seg i Wien. Soyfer var allerede som gymnasiast sterkt politisk engasjert i arbeiderbevegelsen, og han var aktiv bidragsyter til det politiske kabaretmiljøet i Wien. I 1934 ble han medlem i det østerrikske kommunistpartiet (KPÖ), som da var et illegalt parti. I 1937 ble Soyfer arrestert. Han ble satt på frifot, men ble igjen arrestert da han forsøkte å flykte til Sveits kort tid etter Anschluss i 1938. Soyfer var fange først i konsentrasjonsleiren Dachau, senere i Buchenwald hvor han døde av tyfus.

Forfatterskap

Soyfers første tekster, politiske og satiriske dikt i arbeiderpressen i Wien, ble trykket i 1931. Men det er først og fremst som nyskapende dramatiker Soyfer skulle bli kjent: Der Weltuntergang (Verdens undergang), Der Lechner Edi schaut ins Paradies (Edi Lechner ser inn i paradiset), Astoria, Vineta, die versunkene Stadt (Vineta, byen under havet) og Broadway-Melodie 1492, alle skrevet og oppført i Wien i årene 1936-1937.

Som dramatiker står Soyfer i tradisjonen til det folkelige teatret i Wien på 1800-tallet, inspirert av blant annet Johann Nestroy og Karl Kraus, Erwin Piscators politiske revyteater og Bertolt Brechts episke teater. Soyfer etterlot seg romanfragmentet So starb eine Partei (Slik døde et parti), en kritisk analyse av den politiske falliterklæringen til det østerrikske sosialdemokratiske partiet. Som fange i Dachau skrev han Dauchau-Lied (Dachau-sangen), sammen med komponisten Herbert Zipper (1904-1997).

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg