Junichiro Koizumi

Faktaboks

Junichiro Koizumi
Født
8. januar 1942, Yokosuka, Kanagawa, Japan
Statsminister Junichiro Koizumi (til venstre) utløste raseri og massedemonstrasjoner i bl.a. Kina og Sør-Korea da han besøkte Yasukuni-tempelet i Tokyo 1. januar 2004. Mange av Japans helter er begravd på Yasukuni-gravplassen, men i Japans tidligere okkupasjonsland blir mange av heltene ansett som krigsforbrytere med ansvar for massakrer og grusomheter. Statsministerens visitt ble oppfattet som et tegn på at Japan ennå ikke innrømmer sin skyld. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.
Junichiro Koizumi
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Junichiro Koizumi er en japansk politiker for det konservative partiet LDP (Liberaldemokratene). Han var Japans statsminister fra 2001 til 2006. Før dette var han post- og telekomminister fra 1992 til 1993 og helseminister fra 1996 til 1998. Han var også medlem av Representantenes hus fra 1972 til 2009.

Koizumis noe uvørne og uortodokse lederstil bidro i begynnelsen til en makeløs popularitet. Han utnevnte en regjering hvor en tredjedel var kvinner, noe som vakte oppsikt i Japans mannsdominerte verden. Populariteten sank da han tidlig i 2002 kvittet seg med den populære kvinnelige utenriksministeren Makiko Tanaga. Populariteten sank ytterligere da reformene lot vente på seg og lavkonjunkturen vedvarte. Parlamentsvalget i november 2003 ga LDP-koalisjonen likevel et nytt flertall. Koizumis politiske fanesak har vært reform og delprivatisering av det japanske postverket, som også driver verdens største innskuddsbaserte bank. Etter nederlaget i overhuset i august 2005 skrev han ut et nyvalg, til tross for at LDP dermed risikerte å bli sprengt. Ved valget 11. september vant imidlertid partiet en stor seier, og Koizumi fikk dermed mandat til å gjennomføre markedsøkonomiske reformer. Koizumi trakk seg i 2006 og ble etterfulgt av Shinzo Abe.

Etter at Koizumis årlige besøk til det omstridte krigsminnesmerket Yasukuni skapte et spent forhold til Kina og Sør-Korea, sto en bedring av forholdet høyt på agendaen til Shinzo Abe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg