Juni Dahr

Faktaboks

Juni Dahr
Født
29. juni 1953
Av /NTB Scanpix.

Juni Dahr er en norsk skuespiller. Hun har markert seg gjennom store, ofte historiske kvinneroller i egenproduserte forestillinger gjennom sitt selskap Visjoner Teater.

Teaterarbeid

Juni Dahr er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, og var ansatt ved Den Nationale Scene fra 1976 til 1988. Der hadde hun flere sentrale roller, blant annet som Thea Elvsted i Charles Marowitz' Ibsen-bearbeidelse Hedda (1978), som Masja i Tsjekhovs Tre søstre (1982) og som Hjørdis i en oppsetning av Ibsens Hærmennene på Helgeland, kalt Vikingene (1983). I 1992 gjestet hun Trøndelag Teater i tittelrollen i Ibsens Fru Inger til Østråt.

Juni Dahr startet i 1988 sitt eget produksjonsselskap, Visjoner Teater, med formål å forske i kvinnelegender. I dette arbeidet har Dahr vist seg som en eksperimenterende skuespiller som søker å møte publikum utenfor de tradisjonelle teatersalenes rammer. Den første produksjonen var soloforestillingen Jeanne d'Arc, som hadde premiere i Los Angeles i 1988. Stykket er blitt spilt i kirker i USA, Norge og Europa, og ble dessuten vist i Fjernsynsteatret i 1990. I 1989 spilte hun i en ny soloforestilling, Ibsen kvinner, som også hadde sin premiere i USA, og som er blitt vist i en årrekke siden. Videre kan nevnes hovedroller i bearbeidelsen av Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter i 1994, som ble vist som kulturarrangement under OL på Lillehammer, Hamsun-forestillingene Victoria (2000) og Markens grøde (2005), sistnevnte i stor grad vist i låver, og Ibsen-oppsetningene Et dukkehjem (2006) og Hedda Gabler (2011).

Film og TV

For Fjernsynsteatret spilte Juni Dahr blant annet i Cecilie Løveids Kan du elske? (1982) og Jorge Diaz' Canto Libre (1989).

Dahr hadde en sentral rolle i Erik Gustavsons film Blackout (1986). I Liv Ullmanns Troløs (2000, manus av Ingmar Bergman) spilte hun en viktig birolle som elskerinnen Margareta. Juni Dahr medvirket også i Trygve Allister Diesens thriller Mørkets øy (1997) og i den danske dramafilmen Giraffe (2019), skrevet og regissert av Anna Sofie Hartmann.

Juni Dahr var søster av regissør Eva Dahr. De to samarbeidet i to kortfilmer, Dolce Vita fra 1989 og Troll fra 1991, begge med regi av Eva Dahr og med Juni Dahr som skuespiller.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg