Jungelen i Calais, provisorisk flyktningleir utenfor byen Calais i regionen Hauts-de-France i Frankrike.  

Leiren oppstod i perioden etter 2000, og strekker seg ut over et større område i de tre kommunene Calais, Coquelles og Sangatte ved Den engelske kanal i nærheten av inngangen til Eurotunnelen.  

I forbindelse med det økende antallet flyktninger i Europa i perioden etter 2000, ble Calais etter hvert oppholdssted for personer som ønsket å ta seg ulovlig over til Storbritannia. Et flyktningmottak ble anlagt i Sangatte utenfor Calais i 1999, men dette ble stengt i 2002. Mange av personene som kom til Calais etter 2002 med håp om å finne en mulighet for å ta seg over Den engelske kanal, oppholdt seg i  den provisoriske flyktningleiren som på fransk ble kalt La jungle de Calais. Leiren vokste seg større etter hvert som flere flyktninger kom til, særlig i perioden etter 2014.

I august 2016 anslo enkelte hjelpeorganisasjoner at det fantes rundt 9000 flyktninger i leiren. I september samme år uttalte den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve at leiren skulle fjernes og at flyktningene skulle plasseres i flyktningmottak andre steder i Frankrike.

Ryddingen av leiren begynte den 24. oktober 2016 og ble avsluttet 3. november samme år. I løpet av disse dagene hadde i overkant av 7000 personer blitt transportert bort fra leiren (5132 voksne og 1932 mindreårige, ifølge det franske innenriksdepartementet). I tillegg hadde 274 mindreårige blitt transportert til Storbritannia, hvor de hadde blitt gjenforent med sine nærmeste.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.