Jungelen i Calais

Artikkelstart

Jungelen i Calais, provisorisk flyktningleir utenfor byen Calais i regionen Hauts-de-France i Frankrike.

Faktaboks

Også kjent som

La jungle de Calais

Leiren oppstod i perioden etter 2000, og strekker seg ut over et større område i de tre kommunene Calais, Coquelles og Sangatte ved Den engelske kanal i nærheten av inngangen til Eurotunnelen.

I forbindelse med det økende antallet flyktninger i Europa i perioden etter 2000, ble Calais etter hvert oppholdssted for personer som ønsket å ta seg ulovlig over til Storbritannia. Et flyktningmottak ble anlagt i Sangatte utenfor Calais i 1999, men dette ble stengt i 2002. Mange av personene som kom til Calais etter 2002 med håp om å finne en mulighet for å ta seg over Den engelske kanal, oppholdt seg i den provisoriske flyktningleiren som på fransk ble kalt La jungle de Calais. Leiren vokste seg større etter hvert som flere flyktninger kom til, særlig i perioden etter 2014.

I august 2016 anslo enkelte hjelpeorganisasjoner at det fantes rundt 9000 flyktninger i leiren. I september samme år uttalte den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve at leiren skulle fjernes og at flyktningene skulle plasseres i flyktningmottak andre steder i Frankrike.

Ryddingen av leiren begynte den 24. oktober 2016 og ble avsluttet 3. november samme år. I løpet av disse dagene hadde i overkant av 7000 personer blitt transportert bort fra leiren (5132 voksne og 1932 mindreårige, ifølge det franske innenriksdepartementet). I tillegg hadde 274 mindreårige blitt transportert til Storbritannia, hvor de hadde blitt gjenforent med sine nærmeste.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg