June er eit kvinnenamn som er kjent frå 1860. Det har samanheng med månadsnamnet juni. Det kan gå tilbake til det engelske June (førenamnet og månadsnamnet). Døme på andre kvinnenamn som er laga til månadsnamn, er April, Mai og Juli. Jentene kan i slike tilfelle ha fått namn etter den månaden dei er fødde i, til dømes Juni Dahr (fødd 29 juni 1953).

Namnedag er 1. juni. Juni har også namnedag denne dagen.

Kjende personar med namnet June

Eit utval personar med namnet June, og som er omtalt i Store norske leksikon:

Namnestatistikk

I 2022 var det 2 790 kvinner i Noreg som hadde June som det einaste førenamnet eller som det fyrste av fleire. I 2022 var det 13 jenter som fekk namnet June.

Utvikling i bruk av namnet

Dei fleste tostava namna som endar på -e, var mest brukte i perioden 1955–1999. I tillegg til June, som var mest brukt i 1980- og 1990-åra, gjeld dette til dømes Bente, Hanne, Hege, Hilde, Lene, Lise, Marte, Mette, Rikke, Silje, Tine, Stine, Tone, Tonje, Tove, Trude, Vilde og Wencke.

Utvikling i bruk av namnet June frå 1880
Utvikling i bruk av namnet June frå 1880
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Les meir i Store norske leksikon

Litteratur

  • Alhaug, Gulbrand 2012: [August] fødd i august, [Julie] i juli eller jula – om fornamn relatert til tidspunktet for fødselen. [Studia anthroponymica Scandinavica 30].

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg