Faktaboks

Julya Rabinowich
Født
28. mai 1970, Leningrad
Julya Rabinowich
Julya Rabinowich på bokmessen i Leipzig i 2016.

Julya Rabinowich er en østerriksk forfatter. Rabinowich har skrevet både romaner og dramatikk, hun er også en svært populær ungdomsbokforfatter. Hun er en av mange østerrikske samtidsforfattere med migrantbakgrunn.

Biografi

Rabinowich ble født i Leningrad (nå St. Petersburg). Familien, som er av jødisk herkomst, emigrerte til Wien i 1977. Etter fullført videregående skole studerte Rabinowich tolkevitenskap ved Universitetet i Wien (1993–1996), deretter maleri og filosofi ved Universitetet for anvendt kunst i Wien (1998–2006). I 2006–2012 arbeidet hun som simultantolk russisk–tysk for flyktninger i Wien. Rabinowich lever og arbeider som forfatter, skribent og maler i Wien.

Prosa

Spaltkopf; Herznovelle; Die Erdfresserin

Forfatteren debuterte i 2008 med den delvis selvbiografiske migrasjonsromanen Spaltkopf (Det delte hodet). I Spaltkopf forteller hun om hvordan ei jente på sju år opplever det å plutselig måtte flytte til et annet land, og skildrer de overveldende forskjellene mellom Leningrad (dagens St. Petersburg) og Wien ut fra barnets synspunkt. Spaltkopf gjorde Rabinowich til en av Østerrikes mest kjente samtidsforfattere.

Herznovelle (Hjertenovelle) fra 2011 forteller om en kvinne som forelsker seg i kirurgen sin etter en vellykket hjerteoperasjon, fordi han bokstavelig talt berørte hjertet hennes. Den spesielle «legeromanen» handler om de store og eksistensielle spørsmål: liv og død, kjærlighet, fantasi og virkelighet. Teksten ble filmatisert i 2019 under tittelen Herzjagen med Martina Gedeck i hovedrollen og regi av Elisabeth Scharang.

I 2012 kom Die Erdfresserin (Jordspisersken), hvor Rabinowich forteller om en ung og velutdannet kvinne fra Russland som reiser til Østerrike for å tjene penger som prostituert for å forsørge familien hjemme. Die Erdfresserin er en politisk roman om sexindustrien, brutalitet og menneskeforakt. De tre romanene kan leses som en fragmentarisk trilogi om rotløshet og identitetssøken.

Krötenliebe

Romanen Krötenliebe (2016, Paddekjærlighet) er basert på skjebnene til kunstnermusen Alma Mahler (1879-1964), maleren Oskar Kokoschka (1886-1980) og naturviteren Paul Kammerer (1880-1926); Kammerer ble internasjonalt kjent for sine forsøk med padder, derav tittelen), som var bundet sammen i et komplekst hat-kjærlighetsforhold i tiden rundt første verdenskrig. Den polyperspektive romanen er skrevet ut fra et kaleidoskopisk prinsipp som lar leseren få innblikk i konfliktene fra ulike perspektiv. Romanen er samtidig et tidsbilde fra Wien i det tidlige 20. århundre.

Dramatikk

Rabinowich har også skrevet dramatikk, blant annet Romeo +/- Julia (2008), Orpheus im Nestroyhof (2008, Orpheus i Nestroygården), Fluchtarien. Monolog für drei Stimmen und eine Tastatur (2009, Fluktarier. Monolog for tre stemmer og et tastatur), Stück ohne Juden (2010, Et stykke uten jøder, tittelen henspiller på Hugo Bettauers roman Die Stadt ohne Juden, En by uten jøder, fra 1922) og Tagfinsternis (2014, Dagens mørke). Alle stykkene hennes er uroppført på østerrikske teatre. Hovedtema i hennes dramatikk er flyktningkatastrofen og de menneskelige skjebnene i kjølvannet av den, rasisme og antisemittisme.

Ungdomsbøker

Basert på dramaet Tagfinsternis skrev Rabinowich ungdomsromanen Dazwischen: ich (2016, Midt i mellom alt står jeg). Boka handler om tenåringsjenta Madina som kommer som flyktning til en by i det tyskspråklige området sammen med familien sin. Her fortelles hvordan Madina opplever den usikre tilværelsen som flyktning, og hvordan usikkerheten setter familien på en hard prøve. Innebygde drømmesekvenser viser traumatiseringen den unge jenta sliter med. Samtidig tegnes en positiv integrasjon: Madina går på skolen, lærer tysk og får venner. Dazwischen: ich uttrykker krysspresset unge flyktninger lever under og den vanskelige veien fram mot en egen identitet. Ungdomsromanen, som kan leses som en utviklingsroman, fikk svært positiv omtale i hele det tyskspråklige området. I 2022 kom oppfølgeren, Dazwischen: wir (Midt i mellom står vi). I denne romanen har Madina og familien fått oppholdstillatelse, flyttet fra asylmottaket og er i ferd med å få fotfeste i sitt nye liv. Men fremmedfiendtlige miljøer skremmer Madina, og hun må bestemme seg for hvordan hun skal forholde seg til et samfunn hvor det også er innvandrerkritiske røster.

Svært positiv omtale fikk også Hinter Glas (2019). Tenåringsjenta Alice bor sammen med sine velstående foreldre i en stor enebolig. Men trass i den flotte fasaden er Alice ensom, helt til en dag Niko kommer inn i hennes liv. Hun forelsker seg hodestups og stikker av hjemmefra. Men livet med Niko blir ikke helt som hun hadde forestilt seg, og snart forstår Alice at hun må gjøre noen grunnleggende endringer i livet sitt. Også Hinter Glas er en utviklingsroman som understreker betydningen av personlig ansvar som forutsetning for et godt og ærlig liv.

Samfunnsdebattant

Som skribent og samfunnsdebattant er Rabinowich til stede i østerriksk presse, blant annet gjennom sine faste spalte i dagsavisen Der Standard. Hun har også en karriere som kunstner (maleri). I tillegg til sitt virke som forfatter og kunstner arbeider hun som simultantolk for flyktninger i Wien.

Utmerkelser

Julya Rabinowich har mottatt mange utmerkelser for sitt arbeid, blant annet:

  • Prisen "schreiben zwischen den Kulturen" (2003, Å skrive mellom flere kulturer)
  • MiA Award (2009, En pris for kunstnere med migrantbakgrunn i Østerrike)
  • Rauris' litteraturpris (2009)
  • Marianne von Willemer-prisen (2013)
  • Wiener Frauenpreis Literatur und Kunst (2014, Byen Wiens pris for kvinner som utmerker seg innenfor litteratur og kunst).
  • Den østerrikske prisen for barne- og ungdomslitteratur (2017) for Dazwischen: ich.
  • Oldenburger Kinder- und Jugendbuchpreis (2017, Byen Oldenburgs pris for barne- og ungdomslitteratur)
  • Friedrich Gerstäcker-prisen (2018)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg