Faktaboks

Julius Reubke
Født
23. mars 1834, Hausneindorf, Tyskland
Død
3. juni 1858, Pillnitz, Tyskland
Julius Reubke
Julius Reubke
Av /𝒲.

Julius Reubke var en tysk komponist og organist. Reubke døde bare 24 år gammel, og hans komposisjoner ble utgitt posthumt. De består av en klaversonate, noen mindre stykker for orgel og piano, sanger, og en orgelsonate med symfonisk format. Orgelsonaten er en av de mest betydelige komposisjoner for orgel fra midten av 1800–tallet, og hadde stor innflytelse på utviklingen av orgelsymfonien.

Bakgrunn

Julius Reubke var eldste sønn av orgelbyggeren Adolf Reubke. Han fikk tidlig grunnopplæring i piano, orgel og musikkteori hos musikeren og pedagogen Hermann Böcke i nabobyen Quedlinburg. Reubkes første komposisjon, Trio for orgel, ble til i denne perioden.

Som 17-åring ble Julius Reubke i 1851 tatt inn som elev på musikkonservatoriet i Berlin. Der fikk han opplæring i piano, orgel og komposisjon, og ble raskt ansett som en svært begavet student. Hans to Chopin-inspirerte pianostykker, Mazurka og Scherzo, ble komponert i løpet av studietiden i Berlin.

I 1856 flyttet Reubke til Weimar og fortsatte sine studier i piano og komposisjon med Franz Liszt. I 1857 fullførte han de to store verkene han etterlot seg: Pianosonaten i H-moll, og den store orgelsonaten i C-moll, komponert over Salme 94.

Allerede mens Reubke arbeidet med de to sonatene var helsen hans sviktende. I desember 1857 flyttet han til Dresden, og i mai 1858 dro han videre til et sanatorium i Pilnitz for behandling av sin stadig forverrede tuberkulose. Få dager etter døde han av sykdommen, 24 år gammel. Reubke hadde også planer om å komponere en opera, men rakk ikke å komme i gang før han ble syk.

Orgelsonaten

Av Reubkes få komposisjoner har bare orgelsonaten blitt en del av konsertrepertoaret i ettertid. Men til gjengjeld regnes den som en av orgellitteraturens betydeligste romantisk-symfoniske komposisjon fra midten av 1800–tallet, og står ofte på programmet til konserterende organister. Liszt betraktet Reubke som en usedvanlig lovende komponist. Orgelsonaten er imidlertid noe langt mer enn en lovende komposisjon. Med dette verket viste Reubke, allerede som 22-åring, både modenhet, kreativitet og originalitet. Reubke urframførte selv den teknisk krevende sonaten i Merseburg-katedralen 17. juni 1857.

Orgelsonaten over Salme 94 er et av de tidligste programmatiske orgelverkene fra 1800-tallet, og er et mesterverk i den tyske romantiske stil. Som komposisjon med utenommusikalsk innhold peker den også bakover til orgelkomponering helt fra den tidlige barokken, verker som er skrevet over bibelske tekster, liturgiske ledd og salmer. Sonaten er formet som et en-satsig verk, men kan inndeles i tre seksjoner: Fantasi og fuge, med en kort innskutt adagio mellom hoveddelene. Verket er monotematisk, og kan slik oppleves som et syklisk konsept. Sonaten er basert på ni spesifikke vers fra Salme 94, men partituret gir ingen indikasjon om forbindelsen med musikken og teksten.

Innflytelsen fra Reubkes lærer Franz Liszt er tydelig både i klaversonaten og orgelsonaten, særlig i den sistnevnte. Liszts fantasi og fuge over Ad nos, ad salutarem undam (1850) for orgel er uten tvil modell og referanse for Reubkes sonate, samtidig som man også kan spore inspirasjon fra Richard Wagners harmonikk og temabehandling. Reubkes sonate står ikke på noen måte tilbake for sin lærers orgelfantasi, i enkelte henseender er tekstur og sats bedre tilrettelagt for instrumentet enn læremesterens verk.

Betydning

Reubkes orgelsonate peker også mot den symfoniske tradisjonen som vokste fram i siste halvdel av 1800-tallet. Cèsar Franck og Wilhelm Valentin Volcmar var de første som brukte ordet symfoni som tittel i orgelverker, og Charles-Marie Widor regnes som orgelsymfoniens skaper. Men både Liszts og Reubkes store orgelkomposisjoner var med på å legge grunnen for sjangeren.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gailit, Michael: Julius Reubke, Leben und Werk. Edition Lade, Langen bei Bregenz 1995

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg