Julius Blüthner

Faktaboks

Julius Blüthner

Julius Ferdinand Blüthner

Født
11. mars 1824, Falkenhain (ved Zeitz), Thüringen, Tyskland
Død
13. april 1910, Leipzig, Tyskland

Artikkelstart

Julius Blüthner var en tysk klaverfabrikant, den første i en familie av pianobyggere. Julius Blüthner Pianofortefabrik regnes som en av de fremste klaverprodusentene i sin tid, ved siden av C. Bechstein, Bösendorfer og Steinway & Sons.

Julius Blüthner var opprinnelig møbelsnekker, men grunnla sin klaverfabrikk i Leipzig i 1853 etter å ha arbeidet hos pianoprodusenten Hölling og Spangenburg i Zeitz. Fra starten bygde firmaet klaver med horisontal klangbunn (flygel). Fra en beskjeden start med bare fire ansatte ekspanderte firmaet raskt, i takt med markedets etterspørsel, og godt hjulpet av medaljer og priser på utstillinger. Etter 1864 produserte Blüthner også klaver med vertikal klangbunn (piano).

I 1873 tok Blüthner patent på det såkalte «aliquot-flygelet», der hver tone i diskantområdet har en ekstra resonansstreng, stemt en oktav høyere. Resonansstrengen er hevet slik at hammeren ikke treffer den direkte, men den klinger med og forsterker overtonene og klangfylden. Blüthners flygler er derfor kjent for sin rike diskant, i tillegg til den varme og romantiske klangen som preger instrumentene.

Julius' sønner Max, Robert og Bruno videreførte sin fars virksomhet. Verkstedet ble ødelagt etter bombing under andre verdenskrig, men ble bygd opp igjen av Bruno Blüthners svigersønn Rudolph Blüthner-Haessler. Dennes sønn Ingbert maktet å bringe firmaet tilbake til sin høye standard. En ny fabrikk stod ferdig i 1974, og fabrikken leverer fremdeles instrumenter med samme firmanavn. Totalt har Blüthner bygd mer enn 150.000 piano og flygler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg