Julius på hans 40-årsdag, 26.12.2019 av /NTB. Begrenset gjenbruk

Julius (sjimpanse)

Julius under feiringen av hans 5-årsdag i Dyreparken i Kristiansand, 19. desember 1984. Han drikker brus, og på bordet med juleduk står bursdagskaken med fem lys.
Julius
Av /NTB.
Julius i 2016.
Julius
Lisens: CC BY SA 3.0

Julius er en norsk sjimpanse som gjennom mer enn 40 år har vært kjendis og dyrehage-attraksjon. I dag er han flokkleder for sjimpanseflokken i Dyreparken i Kristiansand.

Bakgrunn og berømmelse

Julius ble født andre juledag i 1979 i Dyreparken i Kristiansand, som den andre sjimpansefødselen i parken, bare uker etter den første. Moren hans Sanne var ung og uerfaren og avviste ham kort etter fødselen. Seks uker gammel ble Julius observert forlatt og blødende med avbitt finger.

Dyreparkens daværende direktør Edvard Moseid og dyreparkens lege Billy Glad bestemte seg for å ta ham ut og gi ham førstehjelp. Den kommende tiden bodde Julius vekselvis i familien Moseid og familien Glad, forsøksvis oppdratt som et dyr, men med stor anledning til å plukke opp menneskeoppførsel.

Hverdagen hans blant mennesker ble filmet av NRK og brukt i en programserie på barne-TV som over natten gjorde Julius til et av Norges mest berømte dyr. Fra høsten 1981 ble Julius vellykket reintegrert i sjimpanseflokken i parken og ble de kommende årene Dyreparkens viktigste kommersielle attraksjon.

Turbulens og tilpasningsvansker

Selv om den første reintegrasjonen i flokken var vellykket, fikk Julius utover 1980- og 1990-tallet stadig større tilpasningsvansker. Han viste avvikende oppførsel og havnet i stadige konflikter med lederen for flokken. Flere ganger lyktes Julius med å rømme fra sjimpanseanlegget.

I den mest dramatiske flukten, sommeren 1992, angrep og skadet Julius en av de ansatte i Dyreparken. Etter denne hendelsen ble Julius isolert fra flokken og fikk etter hvert bygget sitt eget anlegg. Her ble han forsøkt satt sammen med en hunnsjimpanse fra København Zoo, men samspillet mellom de to sjimpansene fungerte dårlig og de kommende ti årene ble Julius boende mye alene i dette anlegget, isolert fra resten av dyreparkens sjimpanseflokk.

Først i 2005 da flokklederen døde, lyktes dyrepasserne å reintrodusere Julius i flokken enda en gang, nå som ny leder og alfahann. Siden den dagen har Julius fungert som sjimpanseflokkens leder. Han er far til to av ungene i flokken, Julius Junior og Yr, og fungerer som en respektert og ubestridt leder av flokken.

PR og omtale

Tegning av Julius på et frimerke utgitt i 2016 i anledning Dyreparkens 50-årsjubileum.

Julius-frimerke
Av /Shutterstock.

Julius’ berømmelse på tidlig 1980-tall ble ytterligere befestet av barneboken Julius i 1983, forfattet av Trygve Bj. Klingsheim, med foto av Arild Jakobsen, en bok som solgte over 80 000 eksemplar i Norge i løpet av 1980-tallet og ble oversatt til sju språk. Viktig for merkevaren Julius var også Terje Formoes sang «Her kommer Julius» som ble lansert i 1983.

Dyreparken produserte selv en rekke spin-off-produkt som Julius-bamser, Julius-t-skjorter, Julius-plakater og Julius-spill. Siden 2011 har den TV2-sendte dokumentarserien «Dyrepasserne», som viser det indre livet i Dyreparken, bidratt til å gjøre Julius til en kjent sjimpanse også for en ny generasjon TV-seere. I 2017 ga sakprosaforfatter Alfred Fidjestøl ut en uavhengig og kritisk biografi for voksne lesere om livet til Julius med tittelen Nesten menneske. Biografien om Julius.

Truet dyreart

I løpet av levetiden til Julius er den ville bestanden av arten sjimpanse (Pan troglodytes) blitt dramatisk redusert, fra over en million individ til muligens under 300 000. Det finnes fire underarter av sjimpanser. I dyreparker er sjimpansene oftest ulike blandingsraser og først i 2017 ble det i forbindelse med en blodprøve oppdaget at Julius er en reinraset vest-afrikansk sjimpanse. Dermed ble Julius genetisk viktig for det avlssamarbeidet som Dyreparken i Kristiansand inngår i, for å sikre levedyktige bestander av de ulike underartene.

Julius i dag

Julius (til venstre) med flokken rundt seg. Sommeren 2016.
Julius
Lisens: CC BY SA 3.0

I februar 2019 ble Julius igjen forsidestoff i norske aviser da det ble kjent at en besøkende hadde kastet inn en flaske med flytende amfetamin, som Julius hadde fått i seg. Julius gikk inn i en psykoseliknende tilstand, beit seg selv hardt i armen, men kom til hektene og lyktes med å vinne tilbake tilliten som flokkleder. I september 2019 ble Julius’ 40- årsdag markert stort og litt framskyndet, ved at barnehager fra hele Sørlandet ble invitert til Dyreparken. I naturen lever sjimpanser sjelden lenger enn til 40-45-årsalder, mens de i fangenskap kan bli nærmere 60 år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

For voksne:

  • Fidjestøl Alfred: Nesten menneske. Biografien om Julius, 2017
  • Sveindal Hans Martin og Amtrup Jon: Den levende parken. Dyreparken gjennom 50 år, 2016

For barn:

  • Fidjestøl Alfred: Som ein bror. Historia om sjimpansen Julius, 2019
  • Klingsheim Trygve Bj: Julius, 1983
  • Lindahl Lena: Julius – et apeliv, 2016
  • Skeie Eyvind: Julius. En omvendt jungelbok, 1996

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg