Julien Gracq

Faktaboks

Julien Gracq
pseudonym for Louis Poirier
Uttale
grak
Født
27. juli 1910, Saint-Florent-le-Vieil, Frankrike
Død
22. desember 2007, Angers, Frankrike

Artikkelstart

Julien Gracq var en fransk forfatter og lektor i historie og geografi. Han er kjent for romanen Ved Syrtenes strender fra 1951, som mot hans vilje ble belønnet med Goncourt-prisen.

Gracq er påvirket av Arthur Rimbaud og av surrealismen, men også av tysk romantikk og Richard Wagners musikkdramaer. Den tyske forfatteren Ernst Jünger, og særlig hans roman Auf den Marmorklippen (På marmorklippene, 1939), var også en viktig inspirasjonskilde for Gracq. Han ønsket å være mest mulig uavhengig av de dominerende tendensene i samtidens franske litteratur, og hentet ofte sitt stoff i myter fra middelalderen, ikke minst i fortellingene om Den hellige Gral.

Hans mest kjente roman er Ved Syrtenes strender (originaltittel: Le Rivage des Syrtes, 1951), som mot hans vilje ble belønnet med Goncourt-prisen. Denne motviljen var imidlertid ikke uventet: Året før hadde han utgitt pamfletten «La Littérature à l'estomac», der han hardt kritiserer selve prinsippet litterære priser.

Ellers kan nevnes Un Balcon en forêt (1958), La Presqu'île (1970), Les Eaux étroites (1976) og La Forme d'une ville (1985). I essayer og kritiske arbeider har han forsvart litteraturens uavhengighet og hevdet drømmens og fantasiens rett, som for eksempel i La Littérature à l'estomac (1950), Préférences (1961) og En lisant en écrivant (1981).

Utgivelser i norsk oversettelse

  • Le Rivage des Syrtes (1951). Norsk oversettelse: Ved Syrtenes strender (1991)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg