Faktaboks

Julian Huxley

Sir Julian Sorell Huxley

Uttale
hˈʌksli
Født
22. juni 1887, London
Død
14. februar 1975, London
Sir Julian Sorell Huxley

Sir Julian Sorell Huxley. Foto fra 1963.

Av /NTB Scanpix ※.

Julian Sorell Huxley var en britisk evolusjonsbiolog. Han er mest kjent for sine bidrag til det som på midten av 1900-tallet ble til den moderne syntesen. Dette var en vitenskapelig opprydning som førte oss til dagens forståelse av hvordan evolusjon fungerer.

Den moderne syntese

I første halvdel av 1900-tallet var det flere andre evolusjonsteorier enn Charles Darwins i omløp: lamarckisme, saltasjonisme og orthogenese. Det hadde også vist seg vanskelig å forene Darwins utviklingsteori med Gregor Mendels arvelære. Forskerne foreslo flere ulike synteser, det vil si teorier som kunne forene og forklare tilsynelatende motstridende teorier.

Darwins teori hadde på 1940-tallet allerede vært gjennom flere «synteser». I den såkalte «fisherske syntesen» mellom 1915 og 1932 viste Ronald A. Fisher (1930), Sewall Wright (1931) og John B.S. Haldane (1932) at evolusjonsteori og genetikk ikke er motstridende krefter. Ved å forene de to viste de derimot at til og med gener med små selektive fordeler kan påvirke evolusjonens gang. Dermed forklarte de hvordan gradvise tilpasninger kan finne sted, og at evolusjon kan betraktes som endring i genfrekvensene i en populasjon.

Men evolusjonsbiologi befattet seg fremdeles med to adskilte prosesser: fylogenetisk endring over tid (som den fisherske syntesen tok seg av) og et helt annet spørsmål: opprinnelsen av biologisk mangfold.

«Den evolusjonære syntesen» på 1940-tallet forente disse to retningene. På norsk kalles den for den moderne syntese. Denne befestet moderne evolusjonsteori overfor andre evolusjonsteorier, som lamarckisme, saltasjonisme og orthogenese.

Julian Huxley var med sin bok Evolution, the Modern Synthesis (1942) en av bidragsyterne til denne syntesen. Andre viktige bidragsytere var, i tillegg til nevnte Fisher, Haldane og Wright, Theodosius Dobzhansky (1937), Ernst Mayr (1942), George Gaylord Simpson (1944), Bernhard Rensch (1947) og George Ledyard Stebbins (1950).

Annet arbeid

Julian Huxley omtales likevel ikke som en av de viktigste i dette arbeidet. Det kan skyldes at han var en mann som spredte arbeidet sitt utover mange felt. Han var sekretær for The Zoological Society of London, direktør for UNESCO, en av grunnleggerne av World Wide Fund for Nature (WWF) og president i British Humanist Association.

Familie

Julian var sønnesønn av Thomas Henry Huxley, Darwins sterke støttespiller, kjent under kallenavnet «Darwin’s bulldog». Han var bror til Aldous Huxley, forfatteren av Brave New World (1932) og The Doors of Perception (1954), og han var halvbror til Nobelpris-vinneren Andrew Huxley, fysiologen som fant ut hvordan nerveimpulser fungerer.

Eugenikk

Som veldig mange evolusjonsbiologer – og veldig mange andre – midt på 1900-tallet, var Huxley også eugeniker. Det vil si at han hadde tro på at menneskeheten kan forbedres på en menneskevennlig (human) måte gjennom selektiv paring. I perioden 1959–1962 var han president for British Eugenics Society.

Eugenikken ble tidlig på 1900-tallet oppfattet som en progressiv bevegelse, men ble frem mot andre verdenskrig hyppig brukt som undertrykking og som ett av flere argumenter for masseutryddelse og folkemord under Holocaust. De fleste eugenikere var ikke med på dette, og fortsatte det de mente var et samfunnsgavnende arbeid også etter andre verdenskrig. Blant annet eksisterte den norske loven om sterilisering av «omstreifere» helt frem til 1977.

Julian Huxley forsøkte nok en gang å forbinde eugenikken med noe positivt, som opprettelsen av velferdsstaten, bekjempelse av sykdom og fattigdom, befolkningskontroll, homoseksuelles rettigheter og fri abort.

Et utvalg arbeider

  • Essays of a Biologist (1923)
  • Essays in Popular Science (1926)
  • The Stream of Life (1926)
  • The Science of Life (1929–1930, sammen med Herbert G. Wells og Georg P. Wells; norsk oversettelse Livets vidundere, to bind., 1936–1937)
  • Problems of Relative Growth (1932, andre utgave 1972)
  • The Uniqueness of Man (1941)
  • Evolution: The Modern Synthesis (1942, tredje utgave 1974)
  • From an Antique Land (1954)
  • The Story of Evolution (1958; norsk oversettelse Historien om livets utvikling, 1960)
  • Biological Aspects of Cancer (1958)
  • Essays of a Humanist (1964)
  • Memories (1970)
  • Memories II (1973)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Trond Olav Svendsen

Hei! Her har tittelen på artikkelen gått i ball i overføringen til nettleksikonet. Forvirrende for brukeren av leksikonet. Artikkelen bør hete Julian Huxley. I boksen kan det eventuelt stå Sir Julian Sorell Huxley. Hva angår familieforhold kan det legges til at han var halvbror av fysiologen og nobelprisvinneren Andrew Huxley, som også har artikkel i leksikonet. Lenker bør det være til alle han var i slekt med. Og artikkelen kan med fordel fikses litt for å fremstå bedre på nett. Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

svarte Marit M. Simonsen

Takk for innspillet! Det er nå rettet på. En oppdatering får vente til vi har rett fagperson på plass. Hilsen Marit i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg