Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe i den gule ledertrøya før start på nittende etappe av Frankrike rundt i 2019.
Av .

Artikkelstart

Julian Alaphilippe er en fransk syklist innen landeveissykling. Som junior har han også utmerket seg innen sykkelcross. Alaphilippe ble verdensmester på fellesstart i landeveissykling under VM i Italia 2020, og han forsvarte gullmedaljen i Belgia i 2021.

VM

Under VM i landeveissykling i fellesstart 2020 i Italia tok Julian Alaphilippe gullmedalje etter å ha støtt fra de fem andre som lå i tet i det 258 kilometer lange rittet. Alaphilippe forsvarte gullmedaljen i Belgia i 2021.

Frankrike rundt

Julian Alaphilippe har vunnet til sammen seks etapper i Frankrike rundt.

Alaphilippe vant klatretrøya og tok to etappeseiere i Frankrike rundt i 2018. Under Frankrike rundt i 2019 vant han den tredje etappen og overtok dermed den gule ledertrøya. Han vant også overraskende tempoetappen og kom inn som nummer to dagen etter opp til Col de Tourmalet bak landsmannen Thibaut Pinot. Alaphilippe hadde da opparbeidet flere minutters forsprang på sammenlagt-favorittene og ble sammenlignet med verdens beste ryttere. Han beholdt den gule ledertrøya helt til den 19. etappen, som ble avbrutt på grunn av haglvær og jordskred. Han ble kåret til den mest offensive rytteren. I 2020 vant han den andre etappen i Frankrike rundt, og i 2021 vant han den første etappen.

Andre meritter

Julian Alaphilippe vant California rundt i 2016, La Flèche Wallone i 2018 og i 2019, Tour of Britain i 2018 og Milano–Sanremo i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg