Jukos

Artikkelstart

Jukos var et russisk oljeselskap grunnlagt i 1993. I løpet av årene fra 1996 til 2003 utviklet selskapet seg til å bli et av de største i Russland. Selskapet ble slått konkurs og avviklet i 2006.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk transkripsjon Yukos

Jukos var det dominerende russiske olje- og gasselskapet inntil det var avviklet. Selskapet var også aktivt utenfor Russland og investerte i uavhengige søsterselskap. Selv om det russiske Jukos hadde investert i disse selskapene, bestred flere av underselskapene konkursen og hevdet at den var en politisk maktovertagelse av selskapet.

Utvikling og avvikling av selskapet

Mikhail Borisovitsj Khodorkovskij etablerte Menatep, som var en av Russlands første private banker i 1987. Etableringen skjedde før Sovjetunionen ble oppløst og mens landet ennå hadde et kommunistisk styre. Da Russlands økonomi ble privatisert etter 1991 bygde han seg opp til å bli Russlands rikeste mann. Fra 1995 til 1996 ledet han investeringsselskapet Rosprom, og fra 1996 ble han konsernsjef for oljeselskapet Jukos.

Etter at Vladimir Putin fikk makten i Russland i 1999, startet han fra 2003 en politikk på å redusere den politiske makten til den russiske finanseliten, de såkalte oligarkene. De hadde opparbeidet seg en dominerende rolle under Boris Jeltsin (president 1991–1999), og nå ønsket Putin å styrke statlig eierskap og innflytelse over strategisk viktig industri og først og fremst energisektoren.

I 2005 ble Khodorkovskij arrestert, dømt og fengslet for skatteunndragelser og svindel. I 2006 slo oljeselskapet Jukos seg konkurs. Selskapet ble oppdelt og de viktigste delene ble overtatt av det statlige selskapet Rosneft. De utenlandske selskapene som var en del av Jukos og utenlandske aksjonærer godtok ikke konkursen og avviklingen av selskapet. Khodorkovskijs aksjekrav ble ivaretatt av den britiske finansmannen Jacob Rothschild.

I desember 2013 ble Khodorkovskij benådet og var i 2020 bosatt i London. Han og andre ledere i det tidligere Jukos-konsernet fortsatte kampen om midler fra Jukos. Russiske myndigheter reiste på sin side krav på utenlandske midler som de tidligere lederne hadde kontroll over.

Jukos-kravene og det utenlandske midlene

Kampen om utenlandske midler i det tidligere Jukos-konsernet pågår stadig i domstoler utenfor Russland. Hva resultatet blir er vanskelig å forutse. Det er kostbare rettslige prosesser som det krever betydelige ressurser å holde i gang. Den tidligere lederen av Jukos, Mikhail Borisovitsj Khodorkovskij, har betydning som opposisjonell i Russland. Han har greid å beholde betydelige økonomiske midler i vestlige land. Det samme gjelder for flere av de andre Jukos-lederne. Fremdeles eksisterer Jukos utenfor Russland, men nå mest som en interesseorganisasjon for å reise erstatningskrav for å få tilbake noe av midlene som ble borte ved konkursen, og for å opprettholde krav på midler utenfor Russland. Det har vært og er rettslige prosesser i flere land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hoffman, David (2002). The Oligarchs: Wealth and Power in New Russia. New York: Public Affairs.
  • Khodorkovskij, Mikhail Borisovitsj (2014). My fellow prisoners. London: Penguin Books.
  • Politico (2014, 28/7). The Yukos case and the EU

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg