Jukla kraftverk er et kombinert vannkraftverk/ pumpekraftverk i Kvinnherad kommune, Hordaland. Hovedvassdrag er Øyreselvi og Jondalselvi.

I Folgefonnutbyggingen forelå to mulige fallhøyde-nivåer; et øvre nivå på omkring 1000 moh og et nedre område på omkring 800 moh. Muligheten for magasinering var størst på det høyeste nivået. Løsningen ble derfor å bygge et kraftverk med pumpe. Da magasinene dessuten ble liggende på nokså forskjellig nivå valgte man, for å oppnå en tilfredsstillende virkningsgrad, å installere motor/ generator med to sett poler. Dermed fikk turbinen to forskjellige omdreiningstall; 500 o/min ved høyeste fallhøyde (Juklavatn 1060-950 moh), og 375 o/min ved laveste fallhøyde (Dravladalsvatn 957-880 moh). Dermed kan man om sommeren pumpe vann fra det lavere nivået til et høyere, som så kan brukes til å produsere energi om vinteren når kraftbehovet er størst. Aggregatet i Jukla kraftverk var det første i verden med ulike turtall for drift som pumpe og turbin.

Pumpeturbinen har en største brutto fallhøyde på 240 meter. Installert effekt er 40 MW og årlig middelproduksjon 91 GWh. av produksjonen går omkring 27 GWh per år til pumping. Vannet fra Jukla kraftverk gjenbrukes deretter i Mauranger kraftverk.

Stasjonen ble satt i drift i 1974. Eier er Statkraft.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.