Faktaboks

Jukka Viikilä
Født
1983
Jukka Viikilä
Av /helsinkiagency.fi.

Jukka Viikilä er en finsk forfatter. Han har vunnet den høythengende Finlandiaprisen to ganger, både for sin første roman Akvarelleja Engelin kaupungista (2016) og for Taivaallinen vastaanotto (2021).

Han er utdannet dramaturg fra teaterhøgskolen i Helsingfors, og har hatt flere ulike roller og oppgaver ved teateret. Han debuterte som forfatter med diktsamlingene Runoja (2008, «Dikt») og Runoja II (2010). Ensyklopedia (2011), som han skrev sammen med to andre forfattere, er et skjønnlitterært metaleksikon.

Akvarelleja Engelin kaupungista («Akvareller fra Engels by») er skrevet som de fiktive dagbokopptegnelsene til Carl Ludvig Engel, som var byplanlegger og byarkitekt i Helsingfors 1816–1840.

Hovedpersonen i Taivaallinen vastaanotto («Himmelsk mottagelse») er en forfatter som må gjennomgå en akutt hjerteoperasjon, på samme måte som Viikilä selv gjorde i 2018. Boka er også en aforistisk refleksjon om skriving og lesing.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg