Jujuy (by i Argentina)

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Katedralen ble ferdigstilt på 1760-tallet.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Byen Jujuy ligger sør i provinsen med samme navn.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jujuy er hovedstad i provinsen med samme navn, nordvest i Argentina. Byen ligger 300 kilometer nord for Tucumán, 1260 meter over havet, og har 335 300 innbyggere i storbyområdet (INDEC, 2015).

Faktaboks

Uttale
xuxˈui
Også kjent som

San Salvador de Jujuy

Jujuy er et handels- og administrasjonssenter for de omkringliggende jordbruksområdene med dyrking av sitrusfrukter, petroleumsutvinning, tobakk-, sukker- og stålindustri. Turisme er også viktig. Byen har flere prekolumbiske fortidsminner og en flott katedral fra kolonitiden (påbegynt 1606).

Historie

I 1561 grunnla den spanske conquistadoren Juan Pérez Zurita byen Nieva på samme sted som dagens by, men bosettingen ble ødelagt under et inka-angrep i 1563. I 1593, etter at spanjolene hadde befestet sin makt over den lokale omaguaca-befolkningen, ble byen grunnlagt på nytt. Jesuitter og fransiskanere bygget klostre, misjonsstasjoner og biblioteker. Jesuittene introduserte dyrking av sukkerrør og bomull; spanjolene storfeoppdrett og dyrking av tobakk, mais, appelsiner og ris.

Utvisning av jesuittene i 1767 innledet en periode med nedgangstider som kulminerte i den argentinske uavhengighetskrigen (1810–1818). Byens jordbruksbaserte økonomi var sterkt svekket etter krigen, og i 1863 ble ble byen ødelagt av jordskjelv. Først da jernbanen kom til Jujuy i 1900 begynte byen å vokse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg