Juho Kusti Paasikivi var en finsk politiker. Han var Finlands president fra 1946 til 1956.

Paasikivi tok juridisk doktorgrad i 1901, og var administrerende direktør for Finlands største forretningsbank, Kansallis-Osake-Pankki, fra 1914 til 1934. Han representerte i perioden 1907–1913 det gammelfinske parti i det autonome Finlands landdag, og var finansminister i 1908–1909. Ved avslutningen av den finske borgerkrigen i mai 1918 ble han statsminister etter Pehr E. Svinhufvud, og fortsatte dennes sterkt tyskvennlige politikk, men måtte tre tilbake ved Tysklands sammenbrudd i november samme år.

I de første mellomkrigsårene påtok Paasikivi seg en rekke offentlige oppdrag, blant annet som formann for den delegasjon som fikk i stand freden med Sovjetunionen i 1920. Han var formann i det konservative Samlingspartiet i årene 1934–1936.

I oktober 1939 ledet han den finske delegasjonen som forhandlet med Stalin og Molotov foran utbruddet av den finsk-sovjetiske vinterkrigen, og ved fredsforhandlingene i Moskva i mars 1940 stod han igjen i spissen for den finske delegasjonen. Straks fredsavtalen var undertegnet, ble Paasikivi utnevnt til finsk sendemann i Sovjetunionen, men da den finske regjeringen i strid med hans råd sluttet seg stadig nærmere til det nazistiske Tyskland, søkte han avskjed mai 1941.

Da Carl Gustaf Mannerheim etter våpenstillstanden i 1944 ble president, dannet Paasikivi en nasjonal samlingsregjering. Den ble sittende til mars 1946, da riksdagen valgte Paasikivi til Mannerheims etterfølger som statssjef. Ved det ordinære presidentvalget i 1950 ble Paasikivis mandat fornyet.

Som statsminister og statssjef gjennomførte Paasikivi en ny utenrikspolitisk kurs, kalt Paasikivi-linjen, bygd på et tillitsfullt samarbeid med Sovjetunionen. Det grunnleggende skritt var inngåelsen av VSB-avtalen i 1948, som Paasikivi øvde en sterkt modererende innflytelse på.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.