Juhana Henrik Erkko

Faktaboks

Juhana Henrik Erkko
Juhana Heikki Erkko; J.H. Erkko
Uttale
ˈerkko
Født
16. januar 1849, Orimattila
Død
16. november 1906, Helsingfors

Artikkelstart

Juhana Henrik Erkko var en finsk forfatter som huskes best for sine dikt. Mange av dem har fått melodi og synges som viser. Han skrev også skuespill som var inspirert av Kalevala.

Han var bondesønn fra Nyland, arbeidet det meste av livet som folkeskolelærer og skolestyrer, og deltok ivrig i annet folkeopplysningsarbeid. Fri forfatter var han bare de ti siste årene av livet.

Hans første diktsamling kom ut 1870. Hans produksjon er for det meste lyrisk; han var påvirket av folkevisen i sin natur- og kjærlighetslyrikk. Hans dikt utmerker seg ved klar og elegant form, bestemt og målbevisst tankeinnhold.

Erkko skrev i over 30 år, og fulgte sin samtid i stil og tema. I sine tre skuespill med emner fra Kalevala drøfter han samtidens politiske spørsmål: Aino (1893), Kullervo (1895), og et stykke som han skrev til åpningen av det finske nasjonalteateret i 1902; Pohjolan häät (Pohjolabryllupet).

Fra 1902 bodde han i et selvbygd hjem i Tusby. Hjemmet Erkkola er nå et museum og kultursenter.

Litteraturprisen J.H. Erkko-prisen ble delt ut til en debutant hvert år fra 1964 til 1994, og den er videreført fra 1995 som Helsingin Sanomats litteraturpris.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg