Juan Vicente Gómez

Faktaboks

Juan Vicente Gómez
Uttale
gˈåmes
Født
24. juli 1857, San Antonio de Táchira, Venezuela
Død
17. desember 1935, Maracay, Venezuela

Den venezuelanske generalen Juan Vicente Gómez

Artikkelstart

Juan Vicente Gómez var en venezuelansk politiker og militær. Han kom til makten i Venezuela ved et militærkupp i 1908, og styrte de facto landet frem til sin død selv om han periodevis overdro presidentembetet til politiske allierte.

Gómez ble født på landsbygden i delstaten Táchira, og hadde lite formell utdannelse. Han slo seg først opp som landeier, før han sluttet seg til den private hæren til hærføreren og senere diktatoren Cipriano Castro. Gómez tok senere makten fra Castro mens han var i Europa for behandling for sykdom.

Gómez' regime var autoritært og maktsentralisert. Politisk motstand ble slått hardt ned på, og både han selv, hans familie og politiske allierte opparbeidde seg store formuer. Under hans styre ble det funnet olje i Maracaibosjøen, og Gómez selv var direkte involvert i å forhandle kontrakter med utenlandske oljeselskaper. Han hadde også ambisjoner om å modernisere landet, og stod for utbyggingen av blant annet flyplasser og landbasert infrastruktur. Gómez nedbetalte også landets utenlandsgjeld ved hjelp av oljeinntekter fra den raskt voksende oljeindustrien.

Gómez døde i 1935 i Maracay, delstaten Aragua, som følge av sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg