Juan Ruiz de Alarcón

Faktaboks

Juan Ruiz de Alarcón

Juan Ruiz de Alarcón y Mendoza

Uttale
ruˈiþ ðe alarkˈån
Født
1581, Taxco eller Mexico by, Mexico
Død
4. august 1639, Madrid, Spania
omtrentlig fødselsår
Fra México a través de los siglos (Mexico gjennom århundrene).

Artikkelstart

Juan Ruiz de Alarcón var en spansk dramatiker med bakgrunn fra Mexico, som regnes til gullalderen (la edad de oro) i spansk litteratur.

Alarcon ble født inn i en velstående familie i Mexico. Han reiste til Spania i 1600 for å studere på universitetet i Salamanca, hvor han ble uteksaminert i cirka 1602. Etter å ha studert videre ved Universitetet i Mexico, bosatte han seg permanent i Spania i cirka 1611, hvor hans skuespill ble skrevet og oppført.

Forfatterskap

Han skrev cirka 23 stykker, hvorav de fleste ble utgitt i to separate bind i 1628 og 1634. Hans verker ble lenge undervurdert, men han er blitt oppvurdert i nyere tid. Blant skuespillene hans bør først og fremst nevnes karakterkomediene, som La verdad sospechosa (En mistenkelige sannhet) bearbeidet av Pierre Corneille i Le menteur; Las paredes oyen (Veggene lytter), med selvbiografiske trekk, og El tejedor de Segovia (Segovias vever), som foregriper det romantiske drama. Øvrige verk er No hay mal que por bien no venga (Aldri så galt at det ikke er godt for noe) og Exámenes de maridos (Ektemannseksamener).

Ruiz de Alarcón skiller seg fra samtidens skuespillforfattere ved en gjennomarbeidet og nøktern stil, nyansert karakterskildring, etisk alvor og sans for menneskets verdighet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg