Juan Carlos Wasmosy

Faktaboks

Juan Carlos Wasmosy
Uttale
vasmˈåsi
Født
1938, Asuncion, Paraguay

Artikkelstart

Juan Carlos Wasmosy er en paraguayansk ingeniør, forretningsmann og politiker. I 1993 stilte han til valg for Coloradopartiet og ble Paraguays første demokratisk valgte president.

Wasmosy er utdannet bygningsingeniør. Han ledet konsortiet som bygde ut de gigantiske Itaipu-kraftverkene og ble en av landets rikeste menn. I 1991 ble han utnevnt til integreringsminister, og etter at en ny grunnlov ble vedtatt i 1992 vant han presidentvalget i 1993 for en periode på fem år. Valget ble ansett som det første frie valget i Paraguays historie, selv om trekantsamarbeidet mellom regjeringen, hæren og Coloradopartiet fortsatte i Wasmosys regjeringstid.

Under Wasmosy ble Paraguay medlem av det regionale fellesmarkedet Mercosur. Han ønsket å fremme en markedsorientert politikk og privatiserte flere av landets statseide selskaper, men manglet støtte fra et samlet parti og kom under press fra forsvarsledelsen og opposisjonen i nasjonalforsamlingen. Mange paraguayanere mente at Wasmosy kompromitterte det sivile styret ved å utnevnte flere av Alfredo Stroessners støttespillere til ministre. I 1996 brøt det ut generalstreik, og forsvarssjefen Lino Oviedo grep inn for å få kontroll over situasjonen. Wasmosy anklaget Oviedo for kuppforsøk.

Juan Carlos Wasmosy var også involvert i en bankskandale i 1995, hvor tre millioner kunder mistet sine innskudd. I 2002 ble han idømt fire års fengselsstraff for økonomisk svik mot staten. Dommen ble senere anket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg