Det har vært lagt fram en rekke forslag om utbygging av kraftpotensialet i deler av Jotunheimen. Det mest ytterliggående fra 1973 gikk ut på en overføring av Øvre Otta til Styggevatnet i Jostedalen og videre til Loen i Nordfjord. Disse planene er etter hvert atskillig redusert, og de omfattende overføringene er forlatt. Etableringen av Jotunheimen nasjonalpark har sikret de sentrale strøk av området mot utbygging.

Jotunheimens ytterkanter er imidlertid berørt av kraftutbygging. Nedre Heimdalsvatnet, Bygdin og Vinstra er regulert i forbindelse med kraftstasjonene i vassdraget nedenfor. I nordøst er Tessa regulert. I sørvest er Tyin og noen vann vest for denne regulert i forbindelse med Tyin kraftverk i Øvre Årdal. De fleste av Utlas tilløp fra øst er ført inn til Tyin. Endelig er praktisk talt hele området mellom Sognefjellet og Fortundalen berørt av utbyggingen av Fortunsvassdraget.

Kraftutbyggingen har satt spor etter seg også i form av veibygging, f.eks. øverst i Gravdalen sørvest for Leirvassbu, i Koldedalen nordvest for Tyin og gjennom hele Fortundalen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.