Det har vært lagt frem en rekke forslag om utbygging av kraftpotensialet i deler av Jotunheimen. Det mest ytterliggående fra 1973 gikk ut på en overføring av Øvre Otta til Styggevatnet i Jostedalen og videre til Loen i Nordfjord. Disse planene er etter hvert atskillig redusert og de omfattende overføringene er forlatt. Etableringen av Jotunheimen nasjonalpark har sikret de sentrale strøk av området mot utbygging.

Jotunheimens ytterkanter er imidlertid berørt av kraftutbygging. Nedre Heimdalsvatnet, Bygdin og Vinstra er regulert i forbindelse med kraftstasjonene i vassdraget nedenfor. I nordøst er Tessa regulert. I sørvest er Tyin og noen vann vest for denne regulert i forbindelse med Tyin kraftstasjon i Øvre Årdal. De fleste av Utlas tilløp fra øst er ført inn til Tyin. Endelig er praktisk talt hele området mellom Sognefjellet og Fortundalen berørt av utbyggingen av Fortunsvassdraget.

Kraftutbyggingen har satt spor etter seg også i form av veibygging, f.eks. øverst i Gravdalen sørvest for Leirvassbu, i Koldedalen nordvest for Tyin og gjennom hele Fortundalen.

Stortinget vedtok 1999 såkalt halv utbygging av Øvre Otta. Se Breheimen/Stryn og Otta.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.