Josif Brodskij

Faktaboks

Josif Brodskij
Joseph Brodsky; Josif Aleksandrovitsj Brodskij
Uttale
brˈodskij
Født
1940
Død
1996

Josif Brodskij vant Nobelsprisen i litteratur i 1987.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Josif Brodskij var en russisk-amerikansk lyriker og essayist av jødisk herkomst. Han regnes som en av de fremste russiske diktere på slutten av 1900-tallet og ble i 1987 tildelt Nobelprisen i litteratur.

Bakgrunn

Brodskij vokste opp i Leningrad. Han avbrøt som 15-åring skolegangen og viet de neste årene til selvstudium, blant annet av polsk og engelsk, mens han hadde en rekke ulike jobber på blant annet fabrikk, sykehus og geologiske ekspedisjoner.

Forfatterskap

Fra slutten av 1950-årene skrev han dikt som vesentlig sirkulerte i avskrifter (samizdat) og i undergrunnstidsskriftet Sintaksis. Han markerte seg snart som den mest talentfulle lyriker i sin generasjon, og oversatte og gjendiktet også polsk og engelsk lyrikk.

I 1964 ble han dømt til fem års straffarbeid for «sosial parasittisme», men ble løslatt året etter, etter påtrykk av russiske og utenlandske kulturpersonligheter, blant andre Anna Akhmatova, Jevgenij Jevtusjenko, Dmitrij Sjostakovitsj og Jean-Paul Sartre.

I 1966 til 1967 ble fire av hans dikt trykt i litterære almanakker i Leningrad, men det meste av det han skrev, ble trykket og til dels oversatt i vesten (tamizdat).

I 1972 fikk han utreisetillatelse og bosatte seg i USA. Han fortsatte å skrive dikt på russisk og etter hvert også essays på engelsk. Brodskij oversatte også sine egne dikt fra russisk til engelsk. Han ble poet-in-residence ved Universitetet i Michigan og underviste senere ved en rekke amerikanske universiteter.

Brodskijs lyrikk spinner om tidløse emner som menneske og natur, eksil, kjærlighet, liv og død. Han har et rikt, nyansert språk og stilen er avansert og poetisk, dramatisk og sublim, med innslag av ironi.

I 1987 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur, og komiteens begrunnelse i kortform var: «for an all-embracing authorship, imbued with clarity of thought and poetic intensity». I 1991 ble han utnevnt til Poet Laureate i USA. Hans siste diktsamling, So Forth, utkom posthumt 1997.

Oversettelser til norsk

På norsk foreligger blant annet essaysamlingene Mindre enn én og Hvordan lese en bok, skuespillet Marmor og diktutvalgene Gladiatorene, Livet i grålys og En femkopek av gull, foruten en bok om Venezia, Vannmerke (1993).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg