Joseph Keilberth

Faktaboks

Joseph Keilberth
Uttale
kˈail-
Født
19. april 1908, Karlsruhe, Tyskland
Død
20. juli 1968, München, Tyskland
Av /Deutsche Fotothek.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Joseph Keilberth var en tysk dirigent, en av de sentrale dirigentene i sin generasjon, blant annet ved de ledende tyske operahusene i Berlin, Dresden og München og ved Wagner-festspillene i Bayreuth.

Som dirigent representerte Keilberth den tradisjonsbevisste stilen og forbindes særlig med den store tysk-østerrikske tradisjon: Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Richard Wagner, Anton Bruckner og Johannes Brahms, foruten komponister ved overgangen til 1900-tallet som Richard Strauss, Max Reger og Hans Pfitzner.

Bakgrunn og utdannelse

Keilberth var født og oppvokst i Karlsruhe. Bestefaren hadde vært militærmusiker i München og faren var førstecellist ved operaen i Karlsruhe.

Keilberth viste seg som et musikktalent og ble repetitør ved operaen i Karlsruhe i 1925, 17 år gammel. Her hadde han en læretid hvor han gjorde seg kjent med operarepertoaret.

Karriere

Etter noen sesonger ved operaen i Karlsruhe ble Keilberth engasjert som kapellmester, og i 1935 ble han generalmusikkdirektør her. Han ble i 1940 utnevnt til sjefdirigent for Tysk Filharmonisk Orkester i Praha og tjenestegjorde her til Nazi-Tysklands kapitulasjon i 1945.

Keilberth ble også innsatt som sjefdirigent for Staatskapelle Dresden i 1944. Han syntes å være en av det nazistiske regimets privilegerte dirigenter, men ble klarert av de allierte myndighetene etter fredsslutningen og kunne fortsette i denne stillingen til 1950.

Keilberth var sjefdirigent for Staatskapelle Berlin i 1948–1951. I 1949 ble han den første sjefdirigenten for Bamberger Symphoniker. Dette orkesteret var nylig etablert av de tyske musikerne fra Praha som var blitt fordrevet etter nazismens fall. Keilberth var sjefdirigent for dette orkesteret til sin død i 1968.

Keilberth var i 1950–1959 sjefdirigent for Philharmonisches Staatsorchester i Hamburg (i dag Philharmoniker Hamburg). Han ble en mye benyttet gjestedirigent, blant annet for Berlinfilharmonien. Han gjestet ved Festspillene i Salzburg og i Lucerne.

Keilberth var den sentrale dirigenten ved Wagner-festspillene i Bayreuth i 1952–1956, først og fremst som dirigent for Der Ring des Nibelungen. Opptakene herfra har senere gitt ham en posisjon som en av de sentrale Wagner-dirigentene på 1900-tallet.

I 1959 ble han sjefdirigent ved Bayerische Staatsoper i München, der han ledet bemerkede fremførelser av Richard Strauss’ operaer. Det falt på Keilberth å lede åpningsforestillingen i 1963 i det gjenoppbygde operahuset i München med Richard Strauss’ opera Die Frau ohne Schatten. Til hovedrollen engasjerte han den norske sopranen Ingrid Bjoner, som han ofte samarbeidet med.

I juli 1968 fikk Keilberth et hjerteinfarkt mens han ledet en forestilling av Tristan og Isolde på Bayerische Staatsoper og døde noen dager senere.

Innspillinger

Keilberth gjorde plateinnspillinger med blant andre Berlinfilharmonien og Staatskapelle Dresden, særlig i tysk-østerriksk symfonisk repertoar: Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Anton Bruckner, Johannes Brahms. Av operainnspillinger bør Jegerbruden av Carl Maria von Weber nevnes.

Keilberth er også representert med en rekke konsert- og forestilingsopptak. De mest omtalte og berømmede av disse er opptakene av Der Ring des Nibelungen fra Festspillene i Bayreuth i 1955. Dette er festspillforestillinger som ble tatt opp i moderne stereo med tanke på platemarkedet, men som ikke ble lansert før et halvt århundre senere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Keilberth, Thomas: Joseph Keilberth. Ein Dirigentleben im XX. Jahrhundert, 2007, isbn 978-3950119060, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg