Joseph Hooton Taylor

Faktaboks

Joseph Hooton Taylor
uttale:
tˈeilə
født:
29. mars 1941

Joseph Hooton Taylor er en amerikansk fysiker og radioastronom. Han ble i 1993 tildelt Nobelprisen i fysikk sammen med Russell A. Hulse for oppdagelsen av en ny type pulsar. Oppdagelsen var det første observasjonelle beviset på eksistensen av gravitasjonsbølger.

Binærpulsaren

I 1974 oppdaget Taylor og Hulse en ny type pulsar. Pulsarer er raskt roterende nøytronstjerner som sender ut pulser av radiobølger med jevne intervaller. Den nyoppdagede pulsaren, kalt PSR 1913+16, er en såkalt binærpulsar, som vil si at det er to pulsarer som går i bane rundt hverandre.

Ved å studere binærpulsaren over flere år observerte man at tiden nøytronstjernene brukte på å bevege seg rundt hverandre (perioden), ble stadig kortere. Dette var i samsvar med teoretiske beregninger av utsending av gravitasjonsbølger. Studiet av denne pulsaren viste for første gang at det finnes systemer i universet som sender ut gravitasjonsbølger.

Karriere

Taylor var professor i astronomi ved University of Massachusetts, Amherst i 1969–1972 og professor i fysikk ved Princeton University fra 1980.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg