Josef Yohannes

Faktaboks

Josef Yohannes
født:
30. desember 1980, København
Josef Yohannes
The Urban Legend.

Josef Tzegai Yohannes er en tegneserieskaper fra Oslo, som har skapt superhelten The Urban Legend, utgitt i 19 hefter og tre samlebøker siden 2012.

Bakgrunn

Yohannes er født i Danmark av eritreiske foreldre, og flyttet til Lindeberg i Groruddalen i Oslo da han var åtte år gammel. Han har studert statsvitenskap og menneskerettigheter, og har dessuten fartstid fra hiphop- og utelivsbransjen i Oslo.

The Urban Legend

Etter en reise til Sør-Afrika i 2010 skapte han superhelten The Urban Legend for å gi svart ungdom et positivt forbilde. Det første tegneserieheftet ble utgitt i Norge i 2012, tegnet av Steve Baker fra Birmingham og David Evans, og handler om den 29 år gamle læreren Malcolm T. Madiba, som begynner å bekjempe kriminalitet og korrupsjon som maskert vigilante. Der de fleste tidligere norske superhelter har lent seg mot humor, parodi og satire, ble The Urban Legend den første uironiske superheltserien i Norge siden Cyklon Kid fra 1943.

Yohannes har hittil gitt serien ut i to forskjellige hefteserier, eller «sesonger» som han selv kaller det, og en avtale med den amerikanske avisen USA Today om å trykke ukentlige utdrag av The Urban Legend i nettutgaven i 2013-2014, ga ham albuerom til å fullføre sesong to av serien. Det samlede opplaget på de to The Urban Legend-bøkene, utgitt av Gyldendal, er på 8600 eksemplarer (2017).

Sesong tre av serien var lenge ferdig, men ble aldri utgitt i hefteformat. Først våren 2020 ble den utgitt, samlet i bokform av Cappelen Damm, som The Urban Legend sesong 3: Jeg er The Urban Legend, fem år etter at sesong to var fullført.

Utmerkelser

I 2014 ble Yohannes første nordmann som ble utnevnt til offisiell ambassadør for «The Nelson Mandela Library Project» gjennom The Nelson Mandela Foundation, sammen med danseren og artisten Omer «O-Bee» Bhatti og skuespilleren Line Verndal.

Bibliografi

  • The Urban Legend nr. 1-8 (Interpress 2012-13).
  • The Urban Legend: Sesong to nr. 1-6 (Bestselgerforlaget 2014-15).
  • The Urban Legend sesong 1: En ekte superhelt blir til (Gyldendal 2014).
  • The Urban Legend: Mandela spesialutgave (2014).
  • The Urban Legend: Ebola spesialutgave (2015).
  • The Urban Legend: Eidsvoll 1814 museumutgave (2016).
  • The Urban Legend: Anti-mobbing spesialutgave (2017).
  • The Urban Legend sesong 2: Ingen vei tilbake! (Gyldendal 2017).
  • The Urban Legend: Klimautgave (2020).
  • The Urban Legend sesong 3: Jeg er The Urban Legend (Cappelen Damm 2020).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg