Josef Yohannes

av Luca Kleve-Ruud. Gjengitt med tillatelse

Josef Tzegai Yohannes, tegneserieskaper fra Oslo, som har skapt superhelten The Urban Legend, utgitt i 17 hefter og to samlebøker siden 2012.

Yohannes er født i Danmark av eritreiske foreldre, og flyttet til Lindeberg i Groruddalen i Oslo da han var åtte år gammel. Han har studert statsvitenskap og menneskerettigheter, og har dessuten fartstid fra hiphop- og utelivsbransjen i Oslo.

Etter en reise til Sør-Afrika i 2010 skapte han superhelten The Urban Legend for å gi svart ungdom et positivt forbilde. Det første tegneserieheftet ble utgitt i Norge i 2012, tegnet av Steve «NewTasty» Baker fra Birmingham, og handler om den 29 år gamle læreren Malcolm T. Madiba, som begynner å bekjempe kriminalitet og korrupsjon som maskert vigilante. Der de fleste tidligere norske superhelter har lent seg mot humor, parodi og satire, ble The Urban Legend den første uironiske superheltserien i Norge siden Cyklon Kid fra 1943.

Yohannes har hittil gitt serien ut i to forskjellige hefteserier, eller «sesonger» som han selv kaller det, og en avtale med den amerikanske avisen USA Today om å trykke ukentlige utdrag av The Urban Legend i nettutgaven i 2013-14, ga ham alburom til å fullføre sesong to av serien. Det samlede opplaget på de to The Urban Legend-bøkene, utgitt av Gyldendal, er på 8600 eksemplarer (2017). 

I 2014 ble Yohannes første nordmann som ble utnevnt til offisiell ambassadør for «The Nelson Mandela Library Project» gjennom The Nelson Mandela Foundation, sammen med danseren og artisten Omer «O-Bee» Bhatti og skuespilleren Line Verndal.

  • The Urban Legend nr. 1-8 (Interpress 2012-13).
  • The Urban Legend: Sesong to nr. 1-6 (Bestselgerforlaget 2014-15).
  • The Urban Legend sesong 1: En ekte superhelt blir til (Gyldendal 2014).
  • The Urban Legend: Mandela spesialutgave (2014).
  • The Urban Legend: Ebola spesialutgave (2015).
  • The Urban Legend: Anti-mobbing spesialutgave (2016).
  • The Urban Legend sesong 2: Ingen vei tilbake! (Gyldendal 2017).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.