Josef Yohannes

Faktaboks

Josef Yohannes
Født
30. desember 1980, København
Josef Yohannes
The Urban Legend.

Artikkelstart

Josef Tzegai Yohannes er en tegneserieskaper fra Oslo, som har skapt superhelten The Urban Legend, utgitt i hefteformat og tre samlebøker siden 2012.

Bakgrunn

Yohannes er født i Danmark av eritreiske foreldre, og flyttet til Lindeberg i Groruddalen i Oslo da han var åtte år gammel. Han har studert statsvitenskap og menneskerettigheter, og har dessuten fartstid fra hiphop- og utelivsbransjen i Oslo.

The Urban Legend

Etter en reise til Sør-Afrika i 2010 skapte han superhelten The Urban Legend for å gi svart ungdom et positivt forbilde. Det første tegneserieheftet ble utgitt i Norge i 2012, tegnet av Steve Baker og David Evans. Det handler om den 29 år gamle læreren Malcolm T. Madiba, som begynner å bekjempe kriminalitet og korrupsjon som maskert vigilante. Yohannes lagde det sivile navnet som en oppkalling; Malcolm etter Malcolm X, Tzegai etter faren sin, og Madiba etter Nelson Mandelas stammenavn Madiba.

De fleste tidligere norske superhelter har lent seg mot humor, parodi og satire. The Urban Legend ble den første uironiske superheltserien i Norge siden Cyklon Kid fra 1943.

Yohannes har hittil gitt serien ut i to forskjellige hefteserier, eller «sesonger» som han selv kaller det. En avtale med den amerikanske avisen USA Today om å trykke ukentlige utdrag av The Urban Legend i nettutgaven i 2013-2014, ga ham albuerom til å fullføre sesong to av serien i 2015. Det samlede opplaget på de to første The Urban Legend-bøkene, utgitt av Gyldendal, er på 8600 eksemplarer (2017).

Sesong tre av serien var lenge ferdig, men ble aldri utgitt i hefteformat. Den kom derimot i bokform våren 2020, utgitt av Cappelen Damm. Tittelen er The Urban Legend sesong 3: Jeg er The Urban Legend.

Siden er det gitt ut to digitale spesialutgaver av heftet, ett om klima og ett om det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen.

Utmerkelser

I 2014 var Josef Yohannes en av de tre første nordmennene som The Nelson Mandela Foundation utnevnte til offisielle ambassadører for «The Nelson Mandela Library Project». Han ble dette sammen med danseren og artisten Omer «O-Bee» Bhatti og skuespilleren Line Verndal.

Bibliografi

 • The Urban Legend nr. 1-8 (Interpress 2012-13).
 • The Urban Legend: Sesong to nr. 1-6 (Bestselgerforlaget 2014-15).
 • The Urban Legend sesong 1: En ekte superhelt blir til (Gyldendal 2014).
 • The Urban Legend: Mandela spesialutgave (2014).
 • The Urban Legend: Ebola spesialutgave (2015).
 • The Urban Legend: Eidsvoll 1814 museumutgave (2016).
 • The Urban Legend: Anti-mobbing spesialutgave (2017).
 • The Urban Legend sesong 2: Ingen vei tilbake! (Gyldendal 2017).
 • The Urban Legend sesong 3: Jeg er The Urban Legend (Cappelen Damm 2020).
 • The Urban Legend: Klimautgave (Eget forlag, 2020).
 • The Urban Legend: Benjamin-utgave (Eget forlag, 2021).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg