Josef Mengele

Faktaboks

Uttale
mˈengele
Født
16. mars 1911
Død
7. februar 1979
Fødested
Günzburg, Tyskland
Dødssted
Bertioga, Brasil
Josef Mengele av . Falt i det fri (Public domain)
Josef Mengele, 1956 av . Falt i det fri (Public domain)

Josef Mengele var en tysk lege og SS-offiser. Josef Mengele er for ettertiden kjent for de grusomme medisinske eksperimentene han utførte i konsentrasjonsleiren Auschwitz under andre verdenskrig.

Bakgrunn og studier

Josef Mengele var eldste sønn i en velstående fabrikantfamilie i Günzburg i den sørtyske delstaten Bayern. I 1930 ble han student. Han studerte medisin og antropologi i München, Bonn og Wien. I 1936 avla han statseksamen som lege. Etter studiet ble han assistent for Otmar Freiherr von Verschuer (1896–1969), som var professor ved universitetet i Frankfurt og regnet som datidens fremste fagmann innenfor det pseudovitenskapelige feltet rasehygiene.

I 1940 meldte Mengele seg som frivillig til Waffen-SS. Han utdannet seg til militærlege og deltok under invasjonen av Sovjetunionen. Han mottok jernkorset for sin innsats.

I Auschwitz

Etter at han var blitt såret ved fronten, ble han i mai 1943 sendt til Auschwitz. Der ble han sjeflege for den avdelingen som var kjent som «sigøynerleiren». Som leirlege var han med på å avgjøre hvem av de nyankomne fangene som umiddelbart skulle henrettes i gasskamrene og hvem som skulle settes i tvangsarbeid eller bli brukt i medisinske eksperiment.

Mengele drev grusomme, fornedrende og smertefulle eksperiment på fanger i Auschwitz. Blant fangene var Mengele kjent under tilnavnet «dødsengelen». Han hadde en spesiell interesse for tvillinger, mennesker med ulik farge på øynene, kortvokste personer og mennesker med fysiske anomalier. Det er kjent at han arbeidet med ulike former for sterilisering og med utprøving av nye medikamenter.

Dokumentasjonen om eksperimentene ble tilintetgjort da nazistene forlot Auschwitz i januar 1945, så det som er kjent om Mengeles eksperimenter er kommet fram gjennom øyenvitneskildringer.

Etter krigen

Rett etter krigen var Mengele krigsfange hos amerikanerne. Han hadde falske papirer og ble ikke gjenkjent som SS-mann eller lege fra konsentrasjonsleirene. Han slapp derfor fri etter noen uker. Hans navn ble flere ganger nevnt under Nürnbergprosessen i 1945/1946.

I 1948 emigrerte Mengele under falskt navn til Argentina. Han fikk pass fra Vest-Tyskland i sitt eget navn i 1956. Han levde i skjul, stort sett under falsk identitet fram til sin død i 1979.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg