Faktaboks

Josef Mengele
Uttale
mˈengele
Født
16. mars 1911, Günzburg, Tyskland
Død
7. februar 1979, Bertioga, Brasil
Svært få fotografier tatt av Josef Mengele under krigen finnes. Her sees han i Auschwitz i 1944, stående mellom Richard Baer (til venstre) og Rudolf Höss.
Svært få fotografier tatt av Josef Mengele under krigen finnes. Her sees han i Auschwitz i 1944, stående mellom Richard Baer (til venstre) og Rudolf Höss.
Av /United States Holocaust Memorial Museum.
Lisens: CC BY 2.0

Josef Mengele var en tysk lege og SS-offiser. Josef Mengele er for ettertiden kjent for de grusomme medisinske eksperimentene han utførte i konsentrasjonsleiren Auschwitz under andre verdenskrig.

Bakgrunn og studier

Josef Mengele var eldste sønn i en velstående fabrikantfamilie i Günzburg i den sørtyske delstaten Bayern. I 1930 ble han student. Han studerte medisin og antropologi i München, Bonn og Wien. I 1936 avla han statseksamen som lege. Etter studiet ble han assistent for Otmar Freiherr von Verschuer (1896–1969), som var professor ved universitetet i Frankfurt og regnet som datidens fremste fagmann innenfor det pseudovitenskapelige feltet rasehygiene.

I 1940 meldte Mengele seg som frivillig til Waffen-SS. Han utdannet seg til militærlege og deltok under invasjonen av Sovjetunionen. Han mottok jernkorset for sin innsats.

I Auschwitz

Josef Mengele, 1956
Josef Mengele, 1956
Av .

Etter at han var blitt såret ved fronten, ble han i mai 1943 sendt til Auschwitz. Der ble han sjeflege for den avdelingen som var kjent som «sigøynerleiren». Som leirlege var han med på å avgjøre hvem av de nyankomne fangene som umiddelbart skulle henrettes i gasskamrene og hvem som skulle settes i tvangsarbeid eller bli brukt i medisinske eksperiment.

Mengele drev grusomme, fornedrende og smertefulle eksperiment på fanger i Auschwitz. Blant fangene var Mengele kjent under tilnavnet «dødsengelen». Han hadde en spesiell interesse for tvillinger, mennesker med ulik farge på øynene, kortvokste personer og mennesker med fysiske anomalier. Det er kjent at han arbeidet med ulike former for sterilisering og med utprøving av nye medikamenter.

Dokumentasjonen om eksperimentene ble tilintetgjort da nazistene forlot Auschwitz i januar 1945, så det som er kjent om Mengeles eksperimenter er kommet fram gjennom øyenvitneskildringer.

Etter krigen

Rett etter krigen var Mengele krigsfange hos amerikanerne. Han hadde falske papirer og ble ikke gjenkjent som SS-mann eller lege fra konsentrasjonsleirene. Han slapp derfor fri etter noen uker. Hans navn ble flere ganger nevnt under Nürnbergprosessen i 1945/1946.

I 1948 emigrerte Mengele under falskt navn til Argentina. Han fikk pass fra Vest-Tyskland i sitt eget navn i 1956. Han levde i skjul, stort sett under falsk identitet fram til sin død i 1979.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev sander jakobsen

Hei, bilde av Mengele i uniform er ikke genuint.

Bildet er av Adolf Eichmann med Mengele sitt ansikt redigert over.

Mvh Sander Jakobsen

skrev Gunnar D. Hatlehol

Takk skal du ha for at du gjorde oss oppmerksom på dette. Det er ingen tvil om at det er det velkjente portrettfotoet av Eichmann som har blitt lagt til grunn for en portrettforfalskning. Hvordan et slikt bilde kunne snike seg inn her er uklart. Uansett har jeg nå satt inn et annet bilde av Mengele.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg