Josef Mengele av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Josef Mengele var en tysk lege og SS-offiser. Josef Mengele er for ettertiden kjent for de grusomme medisinske eksperimentene han utførte i konsentrasjonsleiren Auschwitz under andre verdenskrig.  

Josef Mengele var eldste sønn i en velstående fabrikant-familie i Günzburg i den sørtyske delstaten Bayern. I 1930 ble han student. Han studerte medisin og antropologi i München, Bonn og Wien. I 1936 avla han statseksamen som lege. Etter studiet ble han assistent for Otmar Freiherr von Verschuer, som var professor ved Universitetet i Frankfurt og som ble regnet som tidens fremste fagmann innenfor det pseudovitenskapelige feltet rasehygiene.

I 1940 meldte Mengele seg som frivillig til Waffen-SS. Han utdannet seg til militærlege og deltok under invasjonen av Sovjetunionen. Han mottok jernkorset for sin innsats. 

Etter at han var blitt såret ved fronten, ble han i mai 1943 sendt til Auschwitz. Der var ble han sjeflege for den avdelingen som var kjent som sigøynerleiren. Som leirlege var han med på avgjøre hvem av de nyankomne fangene som skulle bli myrdet umiddelbart i gasskamrene og og hvem som skulle settes i tvangsarbeid eller bli brukt i medisinske eksperiment.

Mengele drev grusomme, fornedrende og smertefulle eksperiment på fanger i Auschwitz. Blant fangene var Mengele kjent under tilnavnet «dødsengelen». Han hadde en spesiell interesse for tvillinger, mennesker med ulik farge på øynene, kortvokste personer og mennesker med fysiske anomalier. Det er kjent at han arbeidet med ulike former for sterilisering og med utprøving av nye medikament.

Dokumentasjonen om eksperimentene ble tilintetgjort da nazistene forlot Auschwitz i januar 1945, så det som er kjent om Mengeles eksperimenter er kommet fram gjennom øyenvitneskildringer. 

Rett etter krigen var Mengele krigsfange hos amerikanerne. Han hadde falske papirer og ble ikke gjenkjent som SS-mann eller lege fra konsentrasjonsleirene. Han slapp fri etter noen uker. Navnet hans ble nevnt flere ganger under Nürnberprosessen i 1945/1946.

I 1948 emigrerte Mengele under falskt navn til Argentina. Han fikk pass fra Vest-Tyskland i sitt eget navn i 1956. Han levde i skjul, stort sett under falsk identitet fram til sin død i 1979.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.