Josef Krips

Faktaboks

Josef Krips

Josef Alois Krips

Født
8. april 1902, Wien, Østerrike
Død
13. oktober 1974, Genève, Sveits

Artikkelstart

Josef Krips var en østerriksk dirigent og en av de betydeligste dirigentene i sin generasjon. Krips huskes blant annet som dirigent i hjembyen Wien og ved festspillene i Salzburg, men også ved amerikanske orkestre og ved London Symfoniorkester.

Bakgrunn og utdannelse

Krips vokste opp som legesønn i Wien i Østerrike. Han studerte direksjon med Felix Weingartner og Eusebius Mandyczewski ved Akademie für Musik i hjembyen.

Krips første stilling var som Weingartners assistent ved Wiener Volksoper 1921–1924, hvor han gjorde tjeneste som repetitør og korinstruktør.

Karriere

Krips var engasjert ved operaen i Dortmund 1925–1926 og i Karlsruhe 1926–1933. Han vendte tilbake til Wien hvor han ble fast dirigent ved Wiener Staatsoper og fikk en lærerstilling ved Akademie für Musik.

Krips var katolikk, men faren hadde jødisk bakgrunn og da Nazi-Tyskland annekterte Østerrike ved Anschluss i 1938 ble han fordrevet fra hjembyen. Han flyttet til Beograd hvor han dirigerte ved operaen. Under andre verdenskrig arbeidet han ved en fabrikk, men arbeidet visstnok også inkognito som repetitør.

Krips vendte hjem til Wien ved nazismens fall i 1945 og ble straks satt i arbeid av de allierte okkupasjonsmyndighetene. Han var en av de første som dirigerte Wienerfilharmonien og som ledet forestillinger ved Wiener Staatsoper etter krigen.

Krips ledet forestillingene av Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart som var den offisielle gjenåpningen av festspillene i Salzburg i 1946. Her ledet han også senere Mozart-forestillinger, blant annet festspillenes første oppsetning av La clemenza di Tito i 1949.

Krips var sjefdirigent for London Symfoniorkester 1950–1954 og ledet dem hovedsakelig i verker av de tysk-østerrikske klassikerne.

Krips hadde også engasjementer i USA. Han ble en populær sjefdirigent for Buffalo Philharmonic Orchestra i 1954–1963. Her gjorde han mye for å bygge opp orkesteret og ledet dem på turneer i USA og til Canada.

Krips var 1963–1970 sjefdirigent for San Francisco Symfoniorkester. Også her betydde han mye i en overgangstid og bygget opp orkesteret. Krips var ansett som en ledende tolker av Wolfgang Amadeus Mozart og Ludwig van Beethoven og i det hele kjent for for å dirigere verker fra den store tysk-østerrikske tradisjonen: Joseph Haydn, Franz Schubert, Robert Schumann og Johannes Brahms. Men i San Francisco utvidet han repertoaret og ledet orkesteret i et stort antall verker fra 1900-tallet.

Med tittelen kunstnerisk rådgiver ledet Krips konserter fra 1970 med Wiener Symphoniker, som på denne tiden var uten sjefdirigent.

Krips gjestet Oslo-Filharmonien i juni 1962 med pianisten Friedrich Gulda som solist. På programmet stod klaverkonsert nr. 20 av Wolfgang Amadeus Mozart foruten Joseph Haydns symfoni nr. 94 og Franz Schuberts niende symfoni.

Innspillinger

Krips gjorde i 1955 en kritikerrost innspilling i Wien av Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart. Med Concertgebouw-orkesteret gjorde han innspillinger av Mozarts symfonier.

Krips spilte inn Ludwig van Beethovens klaverkonserter med Artur Rubinstein og Symphony of the Air (det tidligere NBC Symphony Orchestra etablert for Arturo Toscanini). Berømmet av kritikerne ble også Beethovens ni symfonier innspilt med London Symfoniorkester.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Krips, Harrietta (red.): Ohne Liebe kann man keine Music machen: Erinnerungen, 1994, isbn 3-205-98158-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg