Josef Hegenbarth

Faktaboks

Josef Hegenbarth
Født
15. juni 1884, Böhmisch-Kamnitz, Tsjekkia
Død
27. juli 1962, Dresden, Tyskland

Artikkelstart

Josef Hegenbarth var en tysk tegner, illustratør, grafiker og kunstmaler. Han er særlig kjent for sine uttrykksfulle bokillustrasjoner, blant annet til klassiske litterære verk og eventyr. Han leverte også tegninger til det tyske satiriske ukebladet Simplicissimus i perioden 1925–1944.

Ekspressiv stil

Hegenbarth var student ved Dresdner Kunstakademie i 1908–1915. Siden arbeidet han som billedkunstner, illustratør og karikaturtegner, og stilte ut bildene sine blant annet i Berlin, Wien, Praha, Venezia og New York. Han leverte karikaturtegninger til flere av datidens illustrerte ukeblad, som Simplicissimus og Jugend. Som bokillustratør tolket han eventyr og klassiske verk fra forfattere som Jean de la Fontaine, Johann Wolfgang von Goethe, Cervantes, brødrene Grimm og Gustave Flaubert.

Han både tegnet og malte, i ekspressiv stil. Ofte brukte han flere teknikker samtidig, som blyant, blekk, kullstift og maling. Det er noe umiddelbart og dynamisk i uttrykkene hans, som om han klarte å fange øyeblikkene. Han tegnet ofte mennesker og dyr, men det er ikke snakk om stivnede, idealiserte portretter – tvert imot, han ville vise fram det ekte live, i situasjoner. Også i landskapsbildene hans ligger det mye energi.

Kunstnerhjem ble museum

Josef-Hegenbarths kunstnerhjem i Dresden ligger i bydelen Loschwitz. Hjemmet hans er er åpent for publikum, og kalles Josef Hegenbarth-Archive. Det drives av Staatlichen Kunstsammlungen Dresden.
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

I 1921/1922 flyttet han inn i et hus i Dresden som ble både hans hjem og atelier. Etter hans død ble eiendelene og interiøret bevart, og hjemmet ble omgjort til museet Josef Hegenbarth Archive. Det er nå åpent for publikum og drives av Staatliche Kunstsamlungen Dresden.

I 1946 ble Hegenbarth utnevnt til professor ved kunstakademiet i Dresden, der han også hadde studert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg