Josef Frank

Faktaboks

Josef Frank
Født
15. juli 1885, Baden ved Wien
Død
8. januar 1967, Stockholm
Josef Frank med en av sine stoler, 1952. Til høyre Estrid Ericson, grunnlegger av Svenskt Tenn.
Av /Stockholms stadsmuseum.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Josef Frank var en østerriksk-svensk arkitekt og designer. Frank var sentral i utviklingen av funksjonalismen gjennom egen praksis og som en av stifterne av CIAM i 1928. I Norden er Josef Frank mest kjent som tekstil- og tapetdesigner, og regnes som en av Sveriges mest innflytelsesrike interiørdesignere.

Frank ble født i Baden bei Wien og gikk grunnskolen i Staats-Realschule, Wien. Han tok arkitektutdanning ved den Tekniske Høyskolen i Wien (1903-1909). Han startet studiene samme år som et av modernismens sentrale pionerprosjekter Wiener Werkstätte ble etablert av Josef Hoffmann og Koloman Moser.

Etter studiene praktiserte Frank de første årene i Berlin, med oppdrag i Østerrike og Tyskland. Han praktiserte blant annet hos Bruno Möhringen i perioden 1908 til 1909. I 1909 var han på et studieopphold i Nord-Italia og studerte Leon Battista Alberties kirkebygg. Året etter disputerte han til doktor med avhandlingen «Über die ursprüngliche Gestalt der kirchlichen Baute des Leon Battista Alberti».

I perioden 1910 til 1914 arbeidet han sammen med Oskar Strnad og Oskar Wlach. I denne perioden giftet han seg og så med Anna Sebenius i Køln. Under første verdenskrig var han løytnant i reservestyrkene og arbeidet med vedlikehold av jernbanenettet på Balkan.

Fra 1919 til 1925 var han professor i bygningskonstruksjon ved Wiener Kunstgewerbeschule. Han jobbet også med egne private prosjekter som arbeiderboliger i Ortmann, Pernitz og kommunale boligprosjekter for Wien by. I 1925 starter han sammen med Oskar Wlach interiør og innredningsfirmaet Haus & Garten.

Frank ble etter hvert svært anerkjent og ble blant annet invitert til å bidra til den banebrytende boligutstillingen Weissenhofsiedlung i Stuttgart (1927). I 1932 ledet han arbeidet med Werkbundsiedlung i Wien (1932), et boligområde initiert av fagbevegelsen og preget av progressiv arkitektur og sosiale ideer.

Frem til 1933 holdt han foredrag, gav ut bøker og skrev artikler. Frank utviklet seg til å bli en toneangivende arkitekt i Østerrike, og fikk også et internasjonalt publikum. Han utviklet seg samtidig som interiørarkitekt. Allerede på 1920-tallet tegnet Frank tekstiler og møbler til egne prosjekter og i 1932 ble han kontaktet av Svenskt Tenns grunnlegger Estrid Ericson. Svenskt Tenn var en toneangivende svensk interiørbutikk og produsent av svensk formgivning, med en stor egenprodusert kolleksjon av tekstiler og møbler.

Josef Frank var av jødisk herkomst og gift svensk. Han giftet seg i 1912 med svenske Anna Sebenius (død 1957). Situasjonen i Østerrike og Tyskland var etterhvert vanskelig og han valgte derfor i 1934 å reise til sin kones hjemland. Han var allerede kjent i Sverige, gjennom Svenskt Tenn og han hadde oppført to villaer i Falsterbro i Sverige i 1927, Villa Claëson og Villa Carlsten. Dette er noen av de tidligste eksemplene på funksjonalistisk arkitektur i Sverige. I 1939 ble han svensk statsborger og ble boende i Sverige resten av livet.

Frank gav form til mer enn 200 mønstre for Svenskt Tenn. Han utviklet også et stor antall møbler, og mange er fortsatt i produksjon. 1 1942 til 1943 er han gjesteforeleser ved New School of Research i New York og blir i utlandet til 1946. I 1948 er på sitt siste besøk i Wien og holder en forelesning om byplanlegging.

Utstillinger

  • 1952 Josef Frank 20 år i Svenskt Tenn på Nationalmuseet i Stockholm
  • 1965 Utstilling i Wien laget av Ôsterreichische Gesellschaft für Architektur
  • 1968 Minneutstilling på Nationalmuseet i Stockholm
  • 1981 Utstilling i det østerikske Museum of Applied Arts: Josef Frank
  • 2007 Utstilling i Wiens Jewish Museum: Josef Frank, Architect and Outsider

Priser

  • 1960 Wiens kunstpris
  • 1965 Den østerrikske statens arkitekturpris.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christopher Long: Josef Frank; Life and Work, Chicago 2001

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg