Josef 2 var en tysk keiser fra 1765, og eldste sønn av Maria Theresia og Frans 1, det opplyste eneveldes representant i Østerrike. Inntil morens død i 1780 var han hennes medregent i de østerrikske arveland, og hadde alt da stor makt, særlig over hæren og dermed utenrikspolitikken og rettsvesenet.

I sin lovgivning og administrasjon slo han inn på en klar reformpolitikk. Han gjorde alle paveforordninger ugyldige i Østerrike, la presteskolene under staten og avskaffet en mengde klostre. Lutheranere, kalvinister og gresk-ortodokse fikk borgerrett, og han opphevet en del lover mot jødene. Folkeskolen ble utbygd og lagt under verdslig ledelse. Tysk ble innført som administrasjonsspråk overalt og domstolene ordnet likt over hele riket. I 1787 kom det en felles lovbok, som avskaffet adelige privilegier og innførte likhet for loven, tok bort alle ikke-statlige domstoler og avskaffet tortur og dødsstraff.

Som et ledd i arbeidet for å få jordbruket på fote, opphevet han i 1781 livegenskapet. I sin økonomiske politikk var han merkantilist, som de andre opplyste enevoldsherskere. Hans reformer vakte motstand. Loven om tysk som administrasjonsspråk vakte liv i ungarsk og tsjekkisk nasjonalfølelse. Josef måtte gi etter, og i årene 1789–1790 fikk både Nederlandene og Ungarn igjen sine forfatninger. I Nederlandene ble likevel republikken Belgia proklamert i 1790.

Også utenrikspolitisk var han aktiv. I 1772 satte han igjennom, mot Maria Theresias vilje, at Østerrike ble med på den første delingen av Polen. I 1774 annekterte han det tyrkiske området Bukovina. For å sprenge den russisk-prøyssiske allianse gav han Russland frie hender mot Tyrkia og sluttet forsvarsforbund med Russland. Da Tyrkia for å komme først angrep Russland i 1788, kom Østerrike med i krigen. Josef ble syk på felttoget, og motgangen møtte ham på alle kanter. Han måtte omgjøre det meste av sine reformer før han døde, men blant annet opphevelsen av livegenskapet ble stående. Josefs eneste barn, en datter, døde ung, og hans bror Leopold ble keiser etter ham.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.