José Raúl Capablanca

Faktaboks

José Raúl Capablanca
Uttale
capablˈanca
Født
19. november 1888, Havana
Død
8. mars 1942, New York City
Alekhin (til venstre) mot Capablanca (til høyre) i 1913.

Artikkelstart

José Raúl Capablanca var en kubansk sjakkspiller som var verdensmester i perioden 1921–1927. Han erobret tittelen fra tyskeren Emanuel Lasker og mistet den til Aleksandr Alekhin. Allerede i 1908 vant Capablanca en klar seier i en kamp mot den amerikanske mesteren Frank Marshall, og helt til slutten av 1930-tallet var han en spiller i verdenstoppen. Capablanca tapte bare 34 partier i perioden 1909 til 1939 og var ubeseiret i perioden 1914 til 1924. Han utga flere bøker, blant annet A Primer of Chess (1935).

Naturtalent

I følge ham selv lærte Capablanca å spille sjakk som fireåring. Han kom inn i et rom der faren spilte med en medsoldat, og Capablanca forestilte seg at sjakkpartiet var som en militær aksjon. Han lærte hvordan brikkene flytter ved å observere første parti, og korrigerte et ulovlig springertrekk av faren i parti to. Faren sa han tok feil, og Capablanca utfordret faren til et parti. Alle ble svært overrasket da han vant det aller første sjakkpartiet han noensinne spilte.

Selv mente Capablanca at han ikke var et vidunderbarn. Farens venner overtalte ham til å undersøke sønnen hos en lege som konstaterte at Capablancas mentale kapasitet var langt over de jevnaldrendes nivå, og legen anbefalte at han sønnen ble nektet å spille sjakk. Det var derfor ikke før han var åtte år at Capablanca kunne begynne å spille mot, og slå, de voksne i Havana sjakklubb.

Spillestil

Capablanca er spesielt kjent for en uvanlig sterk intuisjon og en posisjonell spillestil. Etter eget utsagn visste han simpelthen hva som var riktig trekk, uten å behøve å regne dypt. Som en god posisjonsspiller utmerket Capablanca seg i sluttspillet, der planer og brikkenes innbyrdes harmoni ofte er viktigere enn konkrete trekk.

Det overraskende tapet

Capablanca var favoritt i Alekhins returkamp om VM-tronen i 1927. Alekhin hevdet i etterkant at han selv var overrasket over å vinne kampen. Utfordreren hadde forberedt seg teoretisk og fysisk, og han mener at Capablanca undervurderte ham.

Etter at han tapte VM-kampen, presterte Capablanca mange sterke turneringsresultater, men det ble for vanskelig for ham å fremskaffe de 10.000 dollarene som Alekhin krevde for å tilby en returkamp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg