José Eustasio Rivera

Faktaboks

José Eustasio Rivera
Uttale
rivˈera
Født
19. februar 1888, Neiva, Colombia
Død
1. desember 1928, New York, USA
Biblioteca Nacional de Colombia.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

José Eustasio Rivera var en colombiansk forfatter, lyriker, politiker og jurist. Han er mest kjent for romanen La Vorágine (Virvelstrømmen) som kom ut i 1924 og regnes som en klassiker i spansk-amerikansk litteratur. Han bidro til å fornye colombiansk litteratur og bringe den ut av nasjonalromantikken som preget den gjennom 1800-tallet.

Bakgrunn

Rivera vokste opp i en liten landsby i nærheten av Neiva i Magdalena-dalen med foreldre og elleve søsken. Som barn kom han tidlig i kontakt med den vakre naturen som omga hjemstedet hans. Vill natur ble en sterk og viktig inspirasjon for hans forfatterskap.

Yrkesliv

Han studerte jus i Bogotá, ble advokat i 1917, og representerte sin lokale kommune Neiva i kongressen. Som politiker og advokat fikk han anledning til å reise en del. Blant annet deltok han i en grensekommisjon som skulle undersøke og fastsette grensen mellom Colombia og Venezuela. Dette førte ham til regnskogen i Amazonas-områdene mellom de to landene og Brasil og Peru. Opplevelsene fra Amazonas ble materiale til romanen La Vorágine (Virvelstrømmen), som han delvis skrev mens han var på reise. Han pådro seg malaria i regnskogen.

Forfatterskap

Romanen La Vorágine (Virvelstrømmen) skildrer gummitappernes umenneskelige tilværelse i regnskogen. Romanen ble en protest mot utbyttingen av urbefolkningen. På samme tid er den en intens skildring av tropeskogens innvirkning på menneskesinnet. Gjennom sin impresjonistiske stil makter Rivera å gjenskape hos leseren den nesten fysiologiske redsel som nærkontakten med jungelen fremkaller.

Colombias ville natur er også hovedmotiv i Riveras lyrikk, for eksempel i sonettesamlingen Tierra de promisión (Det lovede land) fra 1921.

Politisk kampsak

I sin rolle som kongressmedlem og advokat forsøkte han å kjempe for gummitappernes interesser, særlig var han opptatt av hvor dårlig de colombianske arbeiderne ble behandlet både i Peru og Brasil.

I 1928 deltok han i en kongress i Havanna, Cuba og dro derfra til New York for å snakke med forlag og fremme oversettelsen til engelsk av La Vorágine. Der døde han etter kort tids sykdom 1. desember 1928.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Molina, Luis Carlos Herrera (1968). José Eustasio Rivera, poeta de promisión. Bogota, Instituto Caro y Cuervo.
  • Ordoñez Vila, Montserrat (1987). La Vorágine: Textos críticos, compilación. Bogotá, Alianza Editorial Colombiana isbn. 958-9159-27-3

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg