Faktaboks

José Echegaray

José Echegaray y Eizaguirre

Uttale
etʃegarˈai
Født
19. april 1832, Madrid, Spania
Død
14. september 1916, Madrid, Spania
José Echegaray

José Echegaray vant Nobelprisen i litteratur i 1904.

Lisens: Public domain

José Echegaray var en spansk ingeniør, politiker og dramatiker, som ble tildelt Nobelprisen i litteratur sammen med Frédéric Mistral i 1904.

Forfatterskap

Echegaray utga 67 skuespill. Blant de viktigste er O locura o santidad (1877; norsk oversettelse Vanvittig eller helgen?, 1890), El gran Galeoto (1881; Den store Galeoto) og El hijo de don Juan (1892; Sønnen til don Juan)

De tidlige verkene står tydelig i en romantisk tradisjon, men han ble senere i livet svært påvirket av de samfunnsengasjerte verkene til Henrik Ibsen. El hijo de don Juan er tydelig influert av Ibsens Gengangere.

Skuespillene hans var populære i samtiden, men i dag virker de for melodramatiske.

Vitenskap

Ved siden av sitt litterære forfatterskap har Echegaray gitt viktige bidrag til matematikken og fysikken. Han får æren for å ha introdusert både Galois' gruppeteorier og generelle ellipsefunksjoner til Spania.

Politiker

Som handelsminister i den spanske regjeringen brukte han også sin bakgrunn som matematiker til å bygge opp Banco de España som seddelprodusent og nasjonalbankinstitusjon.

Utmerkelser

Fra 1894 var han medlem i Real Academia Española.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg