José Basílio da Gama

Faktaboks

José Basílio da Gama
Uttale
gˈama
Født
8. april 1741, São José do Rio das Mortes, Brasil
Død
31. juli 1795, Lisboa, Portugal

Artikkelstart

José Basílio da Gama var en brasiliansk forfatter som levde på 1700-tallet. Han reiste tidlig til Europa, der han sluttet seg til Arcadia Romana i Roma. I Portugal ble han anklaget for å sympatisere med jesuittene.

Han ble dømt til forvisning til Angola i 1768, men greide å få dommen omgjort takket være diktningen sin, først og fremst på grunn av et hyllingsdikt til datteren av den mektige markien av Pombal, og det episke diktet O Uruguai (1769). Det beskriver kampene mellom portugiserne og spanjolene på den ene siden, og urbefolkningen og deres allierte, jesuittene, ved Sete Povos de Missões i dagens Uruguay, på den andre.

Dette er et voldsomt angrep på jesuittenes urfolkspolitikk i de oversjøiske koloniene, og et tilsvarende forsvar for Pombals holdning til urfolksspørsmålet.

Det er et forsøk på å bryte med den episke arven fra Luís Vaz de Camões' Os Lusíadas og på å skape et klassisistisk epos med brasil som utgangspunkt. Det er av stor litteraturhistorisk betydning, selv om det som epos egentlig er lite vellykket og på ingen måte kan måle seg med den tradisjonen det skulle fornye.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg