Roadracing

Roadracing Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Roadracing er i motorsykkelsport et hastighetsløp på asfaltbane med ulike motorsykler, fra standardmodeller til spesielle racersykler. Klasseinndelingen gjøres etter sylindervolum. For racersykler arrangeres fra 1949 en årlig VM-serie med Grand Prix-løp over hele verden, nåværende mesterskapsklasser er Moto3, Moto2 og MotoGP. Fra 1988 arrangeres også VM i superbike, som er modifiserte standardsykler med sylindervolum opp til 1000 cm3 og nesten fri motortrimming. Det er tre norske racingbaner, som også benyttes i bilracing: Rudskogen i Østfold, Arctic Circle Raceway i Nordland og Vålerbanen i Hedmark. NM arrangeres fra 1980.

Faktaboks

Uttale
rˈoudreisiŋ
Etymologi
engelsk, av ‘vei’ og race

Historikk

Opprinnelig ble roadracing kjørt på avsperrede veier og kalt TT-løp etter det fremdeles eksisterende løpet Tourist Trophy på Isle of Man i Storbritannia, arrangert fra 1907. De første Grand Prix-løp ble kjørt i 1920-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg