Jorge Isaacs

Faktaboks

Jorge Isaacs
Uttale
isaˈacs
Født
1. april 1837, Cali, Colombia
Død
17. april 1895, Ibagué, Colombia

Artikkelstart

Jorge Isaacs var en colombiansk forfatter og politiker. Han er særlig kjent for romanen Maria (1867) som er oversatt til flere språk og var i mange år en av de mest populære spansk-amerikanske romaner.

Bakgrunn

Jorge Isaacs var sønn av George Henry Isaacs, en engelsk jøde som innvandret til Colombia fra Jamaica i 1822 på jakt etter gull. Faren slo seg opp på gullhandel og kjøpte i alt tre store eiendommer i nærheten av Cali. Eiendommen El Paraiso (Paradiset) i Palmira ble svært viktig for forfatteren Jorge. Handlingen i romanen Maria foregår her. El Paraiso er i dag museum.

Jorge Isaacs ønsket å studere medisin i England, men måtte avbryte sine studier på grunn av at familiens økonomi ble svært dårlig. Han deltok i lokal politikk i Antioquia, og fikk etter hvert ansvar for en stor veiutbygging mellom Cali og Buenaventura. Under utbyggingen fikk han malaria, en sykdom som skulle prege ham resten av livet. Han startet arbeidet med romanen Maria under veiutbyggingen. Senere flyttet han til Bogotá og ble politiker for Det konservative partiet. Han var redaktør for den konservative publikasjonen La Republica mellom 1867 og 1869. Jorge Isaacs skiftet side til de liberale, og var aktiv politiker både nasjonalt og på lokalt nivå i Antioquia-regionen fram til 1880. Han oppdaget ulike mineral- og kullforekomster, og drev med gruvevirksomhet fram til sin død i Ibagué i 1895.

Forfatterskap

Romanen Maria kom ut i 1867, og ble en umiddelbar suksess. Den ble oversatt til flere språk og var i mange år den mest populære spansk-amerikanske roman. Isaacs er tydelig inspirert av de franske romantikerne, særlig Chateaubriand og Lamartine. Romanen, som delvis er selvbiografisk, fengsler ikke bare på grunn av den tragiske kjærlighetshistorien, men like mye ved den storslåtte og fintfølende naturskildringen fra Cauca-dalen i Colombia. Gjennom denne skildringen lever landskapet med i romanen, nesten som et selvstendig individ.

Isaacs utga en poesibok (Poesías) i 1864, og i 1887 kom sakprosateksten Estudios sobre los tribus indigenas del Magdalena, andes provincia de Santa Marta (Studier av urfolkstammene i Magdalena, i Andesprovinsen Santa Marta). Isaacs var opptatt av at likhetsprinsippene skulle gjelde også for Colombias urfolk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Zanetti, Susana: Jorge Isaacs, 1967, Enciclopedia Literaria 2, Buenos Aires

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg