Jordens indre struktur
Jordens indre struktur (hovedinndeling).
Jordens indre struktur
Lisens: CC BY SA 3.0

Jordens kjerne er den innerste del av Jorden, fra et dyp på cirka 2900 km inn mot sentrum, radius er 3485 km. Den deles inn i en flytende ytre kjerne (2900–5100 km) og en indre kjerne med en radius på rundt 1300 km (5100–6370 km).

Faktaboks

Etymologi
av norrønt, beslektet med korn

Både den ytre og indre kjernen består hovedsakelig av jern og nikkel. Den indre kjernen er fast fordi det enorme trykket der driver smeltepunktet opp. Temperaturen i jordens indre synker imidlertid sakte, og fører til at den faste indre kjerne vokser over tid. Veksten er estimert til størrelsesorden 1 mm/år. Opprinnelig var hele kjernen flytende, og en fast indre kjerne ble ikke dannet før temperaturen sank til under smeltepunktet i jordens senter. Dette skjedde lenge etter jordens dannelse, kanskje så sent som for rundt 550 millioner år siden, da jordens magnetfelt ble sterkere.

Rotasjon

Den indre kjernen roterer sammen med resten av Jorden, men litt i utakt. I perioder roterer den raskere enn den omliggende mantelen, mens i andre perioder roterer den like raskt eller kanskje til og med senere enn mantelen. Dette forhold kan ha innvirkning på jordmagnetismen. Den indre kjernen har også en form som avviker noe fra en kuleform.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg