Jordans eldre historie

Jordan ble først en uavhengig kongedømme i 1946, men hadde vært et emirat siden 1921. Området som i dag utgjør den moderne staten Jordan har derimot en lang historie som strekker seg tilbake til førhistorisk tid.

Eldre historie

Dagens Jordan har vært bebodd i rundt 8000 år. I den sørvestlige delen av landet finnes flere helleristninger fra flere førhistoriske perioder. Området er nevnt i skriftlige kilder fra bronsealderen, rundt 2400 fvt. Da fantes en avansert stavnsbundet jordbrukssivilisasjon der, som forsvant cirka 1800 fvt. etter en invasjon av nomadefolk.

Med egypternes ankomst rundt 1580 fvt. ble sikkerhet gjenopprettet, til området en periode (1300–1000) ble preget av angrep av ulike stammer på hver side av Jordan-elven, da blant annet Moab og Edom ble ødelagt etter angrep fra Israels kong David. Han inntok også Ammon, som ved hans død cirka 960 gjenvant sin selvstendighet. (Hovedstaden Rabath Ammon lå der dagens Amman ligger.) Cirka 850 fvt. ble området gjenerobret av moabittene, før assyrerne tok den østlige del av landet, som etter hvert ble inndelt i provinser under assyrisk kontroll, fram til det assyriske riket falt i 612. Assyriske tekster nevner nabateerne, som holdt til i det gamle Midian.

På 500-tallet tok dette arabiske folket makten, bygde sin hovedstad Petra, og utvidet sin kontroll til å omfatte området fra Karak til Rødehavet. I hellenistisk tid var det økonomisk fremgang med økt handel og bygging av byer. Den nordlige delen av Jordan var i denne perioden en tid under jødisk kontroll. 64–63 fvt. ble Nabateer-kongedømmet erobret av romerne, men forble selvstendig til det ble innlemmet i Romerriket av keiser Trajan i 106 evt. Jordan blomstret under romersk styre, med hovedstad i Petra, senere i Busra ash-Sham i Syria. Fra 313 ble kristendommen utbredt i området.

Islams framvekst

I 633 beseiret arabiske styrker under ledelse av Khalid ibn al-Walid den bysantinske hær i slaget ved Yarmuk-elven, og brakte derved størstedelen av Syria og Palestina under muslimsk styre.

Jordan ble underlagt det omayyadiske dynasti (660–750) og det islamske kalifat. Med abbasidenes maktovertakelse i 750 kom Jordan langt fra maktens sentrum og beolkningen der gikk gradvis tilbake til gammel beduiner-livsstil. Da korsfarerne erobret Jerusalem i 1099, innlemmet de en del av området øst for Jordan-elven til kongedømmet; et prinsedømme under navnet Oultre Jourdain, med hovedstad i al-Karak. Korsfarerne ble slått av Sala ad-Din (Saladin) som innlemmet Jordan i sitt dynasti, som igjen ble erstattet av mamelukkenes styre. I årene 1516–1918 hørte området til Damaskus-provinsen av det osmanske riket.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg