Jordan (merkevare)

Artikkelstart

Jordan er en merkevare for Orklas produkter innen malerverktøy (pensler, ruller, skraper, med mer), rengjøring (oppvaskbørster, kluter, hansker, vaskekoster, med mer) og munnhygiene (tannbørster, tanntråd og tannstikkere). Orkla kjøpte det familieeide industrikonsernet Jordan AS i 2012, og beholdt varemerket på selskapets produkter. Selskapet var særlig kjent for sine tannbørster, og Jordan er fortsatt et internasjonalt kjent varemerke innen munnhygiene.

I Norge har Orkla produksjon av Jordan-produkter på Flisa i Åsnes (tannstikkere, rengjøringsprodukter), men hovedparten av produksjonen foregår i utlandet gjennom forskjellige datterselskaper.

Historie

Jordan ble grunnlagt i 1837 av danskfødte Wilhelm Jordan som W. Jordan Börste & Penselfabrik. Bedriften startet med produksjon av kammer, begynte deretter med børstebinding og pensler. I 1927 begynte produksjonen tannbørster, med de første eksportfremstøt i 1960. I 1966 startet produksjonen av tannstikkere.

Jordan overtok Peri-dent i 1987, Anza i 1989 (delvis fra 1979), Wisdom i 1998 og Hamilton Acorn i 2001. Jordans fabrikk i Oslo ble avviklet i 2000 og produksjonen flyttet til fabrikken på Flisa (som hadde åpnet i 1969). I 2002 ble tannbørsteproduksjonen på Flisa flyttet til England.

I tiden rundt oppkjøpet hadde Jordan AS en samlet omsetning på cirka 900 millioner kroner. Antall ansatte var cirka 620, hvor mer enn 150 arbeidet i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg