Jordalen

Artikkelstart

Jordalen er et dalføre i Voss kommune, Vestland fylke, en nordgående sidedal til Nærøydalen i Aurland kommune med 65 innbyggere inkludert Stalheim (2020). Øvre del av Jordalen, kalt Fresvik-Jordalen, tilhører Vik kommune. Jordalen i Voss kommune fikk i 2016 rassikker veiforbindelse via en ny tunnel fra E16 i Nærøydalen like nedenfor Stalheimskleivi.

Gjennom Jordalen renner Jordalselvi, som er en sideelv til Nærøydalselvi. Jordalselvi har kilder i søndre del av Fresvikbreen; øvre del av elva er ført vestover til Viksvassdraget. Jordalen har ypperlige beiter og fortsatt noe seterdrift. Ved munningen av Jordalen nede i Nærøydalen stiger det sukkertoppformede fjellet Jordalsnuten (937 moh.) bratt opp, kjent blant annet fra J. C. Dahls store maleri i Nasjonalmuseet, Fra Stalheim (1842).

Navnet kommer antagelig av et elvenavn, norrønt Hjarða, genitiv Hjǫrðu, til hjǫrð, 'hjord, buskap', og har sammenheng med at seterbruket langs elven har vært viktig. Navnet kan også komme av norrønt Hjó, genitiv Hjór, av stammen , 'den skinnende'.

Kart

Jordalen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg