Jonis Josef

Faktaboks

Jonis Josef

Jonis Josef Afrah Abdulle, Jørn Gærli

Født
22. februar 1992, Skien
Jonis Josef i «Kongen av Gulset».
Av .

Artikkelstart

Jonis Josef er en norsk skuespiller, programleder, komiker og tekstforfatter, født og oppvokst på Gulset i Skien med somaliske foreldre. Han er blant annet kjent for NRK-serien Kongen av Gulset.

Bakgrunn

Josef studerte ett år på Handelshøyskolen BI, og i 2012 begynte han å jobbe som aksjemegler. I 2014 begynte han å satse på standup. Han debuterte på Josefine Vertshus i 2014. Etter en turné med komikerne Lars Berrum og Martin Beyer-Olsen i 2015 sluttet Josef i meglerjobben for å satse fulltid på humor.

I 2017 ble han nominert til Komiprisen som «årets nykommer», og han sier selv at han finner mye humor i kræsjet mellom den somaliske og norske kulturen.

TV, radio og podkast

Siden sommeren 2017 har Josef vært tilknyttet NRK, blant annet som programleder i P3 og ulike roller i TV-programmer som Latter Live, HumorLab og Unge lovende. Han jobber mye med Martin Lepperød og Henrik Farley, som humorgruppen Terningkast Tre. De har blant annet laget en podkast med samme navn og siden 2019 også ledet P3-programmet Karakter.

I 2018 satte Josef opp soloshowet Juicy, som ble fulgt opp med podkasten Juicy med Jonis Josef (2019–), der han ukentlig samtaler med ulike gjester om tematikk som humor, musikk, film, integrering og ruspolitikk. I 2019 fulgte han opp med showet Woke, som han omtalte som sin første skikkelige soloforestilling.

Kongen av Gulset

I 2019 kom hans mest ambisiøse prosjekt, da han skrev manus til og spilte hovedrollen i TV-serien Kongen av Gulset, inspirert av hans egen oppvekst og ungdomsskoletid i Skien. Serien vant Gullruten i klassen «årets nyskapning» og Humorprisen i 2020 i klassen «årets humordrama», men på tross av gode kritikker, høye seertall og en planlagt tredjesesong valgte NRK å avslutte Kongen av Gulset etter to sesonger.

I 2021 spilte Josef en hovedrollene i zombiefilmen Prosjekt Z, og samme vår fikk han jobb i TV 2, der han blant annet skal jobbe med en ny TV-serie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg