Jondal (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
235 km²
Innbyggertall
1 087 (2019)
Administrasjonssenter
Jondal
Fylke
Vestland (fra 01.01.2020, tidligere Hordaland)
Innbyggernavn
jondøl, jondøling
Målform
nynorsk
Kommunenummer
1227 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Folgefonna (1644 moh.)

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jondal. Kulturlandskap i Herand. I bakgrunnen Hardangerfjorden.

Jondal
Av /※.
/※.

Artikkelstart

Jondal var en kommune i Hordaland fylke. Den ble i 2020 en del av Ullensvang kommune, etter å ha blitt slått sammen med Ullensvang og Odda, og ble samtidig en del av Vestland fylke. Sammenslåingen var en del av en landsomfattende kommunereform.

Jondal kommune lå i Hardanger, på østsiden av Hardangerfjorden mellom Maurangsfjorden og Samlaneset. Kommunen omfattet den nordvestre delen av Folgefonnhalvøya.

Jondal ble opprettet som kommune i 1862 ved utskilling fra Strandebarm. I 1965 ble Tørvikbygd på vestsiden av Hardangerfjorden overført til Kvam, samtidig som gården Kysnes på østsiden av fjorden ble overført fra Strandebarm til Jondal. Ved ny grenseregulering i 2013 ble området nord for munningen av Maurangsfjorden (området Gausvika-Årsand-Hessvika) overført fra Kvinnherad til Jondal.

Natur

Berggrunnen i den tidligere kommunen er hovedsakelig gneis og granitt av grunnfjellsalder, men sterkt påvirket av den kaledonske fjellkjeden. Langs kysten i nordvest er en smal stripe av omdannede skifre (fyllitt). Landskapet i Jondal er meget fjellendt, liene stuper bratt ned i fjorden, og dalene er korte og med bratt fall. Jondals høyeste punkt ligger på Folgefonnas nordligste del (1644 meter over havet).

Befolkning og bosetning

Det meste av bosetningen i Jondal finner en langs fjorden, særlig i og omkring det tidligere kommunesenteret, tettstedet Jondal (397 innbyggere i 2019).

Jondal hadde i det meste av perioden fra sist på 1800-tallet og frem til begynnelsen av 2000-tallet nedgang i folketallet. Nedgangen ble fra 2009 avløst av vekst, og i tiårsperioden 2009–2019 økte Jondals folkemengde med gjennomsnittlig 0,2 prosent årlig (korrigert for kommuneutvidelsen i 2013). Til sammenligning hadde kommunene i Hardanger samlet en svak nedgang i folketallet i denne tiårsperioden.

Næringsliv

Viktigste næringer i Jondal etter offentlig administrasjon og tjenesteyting er varehandel/turisme og primærnæringene. Industrien er relativt beskjeden.

Jordbruket er først og fremst et husdyrbruk (sau og storfe), og bare tre prosent av jordbruksarealet er åker og hage, vesentlig frukt- og bærarealer. Det drives noe fiskeoppdrett. Viktigste industribransjer er metallvareindustri (Jondal Precision Industries) og bergverk. Ellers har båtbygging lange tradisjoner i Jondal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ragnhild Aarsand

Dekan må hugse på at Jondalstunnelen er i Jondal. Kan de lage eige side om den? den var opna den 7.september 2012

skrev Georg Kjøll

Hei Ragnhild. Takk for at du påpekte denne mangelen. Jeg har skrevet tunnelen inn i artikkelen nå. Jeg skal også videreformidle til redaktøren for transport ønsket om en egen oppføring på tunnelen. Leksikonets øvrige tunnelstoff skal ligge her: http://snl.no/.taxonomy/1520Med vennlig hilsen Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg