Jonas Kaufmann

Faktaboks

Jonas Kaufmann
Født
10. juni 1969, München
Jonas Kaufmann er en karismatisk tysk tenor som har hatt en betydelig karriere siden 1990-tallet.
Av .
Lisens: Sony Classical

Artikkelstart

Jonas Kaufmann er en tysk tenor som har feiret store triumfer på opera- og konsertscener verden over siden 1990-tallet. Han er kjent som en karismatisk scenepersonlighet med et vidt repertoar. Han har også vunnet en rekke priser.

Utdannelse og gjennombrudd

Kaufmann vokste opp i en meget musikkinteressert familie, og gjennom en Wagner-syngende- og spillende bestefar utviklet han interesse for opera. Han var solist med skolekoret og en flittig gjest i Bayerische Staatsoper. Han fulgte sine foreldres råd om å studere matematikk, men fant etter to år ut at det ikke var der hans interesse lå. Han søkte seg inn ved Hochschule für Musik und Theater i München, der han studerte fra 1989 til 1994. I studietiden medvirket han ved flere mindre tyske operahus, men hans første faste engasjement som operasanger var ved Staatstheater Saarbrücken i perioden 1994-1996. Et av hans tidlige oppdrag var å medvirke i verdenspremieren på den norske komponisten Antonio Bibalos opera Glassmenageriet i Trier i 1996. Hans første internasjonale engasjement var på La Scala i Milano, der han sang rollen som Ferrando i Mozarts Cosi fan tutte.

Karriere

Etter en periode der han fokuserte mest på det tyske Lied-repertoaret med både turneer og plateinnspillinger, fikk han i 2000 fast ansettelse ved operaen i Zürich, der han ikke bare utvidet rollerepertoaret betydelig, men han fikk også anledning til å ta oppdrag på operascener utenfor Tyskland, som Chicago Lyric Opera, som han gjestet som Cassio i Otello (Verdi) i 2001 og som Belmonte i Bortførelsen fra Seraillet (Mozart) under Salzburg-festspillene i 2003. Det store vendepunktet i karrieren fant sted i 2006, da han debuterte på The Metropolitan Opera i New York som Alfredo i La traviata (Verdi), en suksess som førte ham rett inn i toppsjiktet blant internasjonale operasangere. Ved siden av hovedroller på alle det største operahusene verden, har han en betydelig virksomhet som konsertsanger. En slik karriere sliter på stemmen, og i 2017 måtte han ta en lengre pause på grunn av blødende stemmebånd, noe som vakte betydelig oppmerksomhet på grunn av hans åpenhet som problemene.

Priser

Jonas Kaufmann mottok sin første platepris, Grammophone Award, i 2006 for sin innspilling med sanger av Richard Strauss. Siden da har han mottatt blant annet Diapason d’or, Opernwelts Singer of the Year, ECHO Klassik, Musikal America Vocalist of the Year, Goldene Schallplatte og han en utnevnt til Bayerische Kammersänger og Ordre des arts et lettres.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg