Jonas Gardell

Faktaboks

Jonas Gardell

Lars Jonas Holger Gardell

Født
2. november 1963, Täby, Sverige
Jonas Gardell.
/Scanpix.

Artikkelstart

Jonas Gardell er en svensk forfatter, skuespiller og stand up-komiker.

Hans bøker og sceneshow handler ofte om det lille menneskets liv og sorger, og tar gjerne utgangspunkt i Gardells egen bakgrunn, hans homofile legning og hans kristne tro. Eksempler på dette er romanen Vill gå hem (1988) og Fru Björks öden och äventyr (1990).

Gardell har blant annet gitt ut samtidsskildringen Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter (1998) og Om Gud (2003), en filosofisk refleksjon over Guds vesen. Sistnevnte ble i 2009 fulgt opp av Om Jesus. En komikers uppväxt (1992) er en burlesk skildring om det å vokse opp i Sverige i 1970-årene. Den utgjør sammen med Ett ufo gör entré (2001) og Jenny (2006) en løst sammenhengende trilogi.

Torka aldrig tårar utan handskar (2012–2013) er en romantrilogi om miljøet blant homofile i Stockholm på 1980-tallet, med fokus på blant annet hiv-smitte. Bøkene er dramatisert og vist på TV.

I 1998 hadde Jonas Gardells skuespill Mennesker i solen Norges-premiere på Centralteatret. Gardells scenekarriere baserer seg på selvutleverende stand up-komedie, og han hadde stor suksess i Oslo da han gjestet Oslo Nye Teater med sine enmannsshow i 1999 og våren 2000. Showet Tillfällig gäst i ditt liv (premiere i 2007) har også vært en suksess.

Gardell har mottatt en rekke priser og utmerkelser for alle deler av sitt virke. Han er blant annet utnevnt til æresdoktor i teologi ved Universitet i Lund og æresdoktor i medisin ved Universitetet i Linköping.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg