Jonas Bernhard Hinna

Faktaboks

Jonas Bernhard Hinna
Født
1908, Hinna (Nå Stavanger)
Død
1981

Artikkelstart

Jonas Bernhard Hinna var dekoratør i porselensindustrien for Stavangerflint og Figgjo. Flere av dekorene var av naturalistisk og nasjonal karakter.

Utdannelse

Hinna studerte fra 1925 til 1927 på den toårige linjen for dekorasjonsmalere ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han hadde også utdannelse i sløydfag.

Stavangerflint

I 1950 ble Hinna rekruttert til Stavangerflint. Der lagde han dekorer til bedriftsserviser, suvenirer og bedriftsgaver, dessuten for utsmyknings- og samlerserier i form av platter, krus og andre former.

Kjente motiver

Hans mest kjente motiver er seriene Norske bunader, Markblomster og Norge på langs. Hinnas stil var naturalistisk. Arbeidene for Stavangerflint ble utført i silketrykk. De fleste av utsmykningsobjektene er stempelsignert Jonas Hinna.

Karriere

Ved sammenslåingen av Stavangerflint og Figgjo jobbet Hinna på det nye firmaet som designer til han gikk av med pensjon i 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Stubrud, Rune og Marianne Berg Haaland (2019). Klassisk fajanse fra Stavangerflint : Modeller og dekorer 1949–1979, Ajax forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg